Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

Близо 100 народни носии получиха децата от 4 детски градини в Община Свищов

Близо 100 нови народни носии получиха децата от 4 детски градини в Община Свищов на 1 март. Народните облекла са доставени благодарение на реализирането на мултикултурен проект „Толерантни и единни заедно и във всичко“, по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Децата и техните ръководители посетиха Общината, за да получат официално народните облекла.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев пожела на децата да тачат българските традиции и да носят със здраве новите си носии.

Проект „Толерантни и единни заедно и във всичко“, по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е на стойност 305 486 лева. Разработката цели да се повиши мотивацията и интереса на децата от етническите малцинства в Община Свищов към участие в образователния процес. Да се повиши заинтересоваността и участието на родителите им в училищния живот, и да се съхрани и развие културната им идентичност. Приобщаването на тези деца към образователната система ще създаде условия за пълноценното им изграждане, като граждани на Република България и ще им помогне да постигнат успешна професионална, социална и творческа реализация.

В рамките на проекта ще бъдат изпълнени дейности, които ще доведат до успешна и устойчива образователна интеграция на децата от ромски произход в Община Свищов, и до трайното им задържане там. Планирани са дейности с децата и техните семейства, които ще ги приобщят към образователния процес и дейности, които са свързани със съхраняване и развиване на културната им идентичност в интеграционна мултикултурна, и толерантна среда.

Проектът цели също така повишаване квалификацията на хората, които работят с деца от етническите малцинства и прилагане на придобитите умения в работата с ромските деца в най-ранна възраст – от 3 до 6 години.

Високият професионализъм на обучения персонал в учебните заведения, би довело до мотивиране на родителите с ромски произход да не лишават децата си от записването им в детските градини, което е предпоставка за успешно преодоляване на езиковата бариера и по този начин ще се улесни достъпа им до следващите фази на образование.

Предвидените дейности за работа и срещи с всички деца в най-ранна възраст, без значение от пол, раса и етнос, ще допринесе до повишаване като цяло на етническата толерантност. Това е един иновативен подход за Община Свищов.

Проектът, с продължителност 14 месеца, ще се изпълнява от община Свищов в партньорство с ДГ „Зорница“ – село Ореш, с филиалите към нея в селата: Морава, Драгомирово, Овча могила и Фондация “Екип”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.