На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Снимка ВТУ

Близо 100 000 лв. са събрани на два благотворителни бала миналата година за доизграждане на храма “Св.Патриарх Евтимий” във ВТУ. Основен инициатор за издигането на църквата е бизнесменът Стефан Шарлопов, а родолюбивата кауза е подкрепена от негови бизнес партньори, приятели, съмишленици и колеги от студентските години във Великотърновския университет, Съвета на настоятелите и църковното настоятелство. Събраните средства са използвани за довършителни строителни дейности по храма – доизграждане на куполите, меден обков, дограма, изолация на стените и измазване.

Националната благотворителна кампания продължава и в момента. Средствата, които сега се набират, са предназначени за цялостното интериорно офомление на християнския дом – стенописи, проектирането и изработката на иконостаса, иконите, църковна мебел и утвар.

Във великотърновската Алма матер почетоха деня на Свети Патриарх Евтимий-духовник, книжовник и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

В университетския храм свещеноиконом Славчо Иванов, протосингел на Светата Великотърновска митрополия, отслужи празничен акатист. Деня на Св. Евтимий уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на ВТУ от 1999 до 2007 година, по чиято идея започва изграждането на църквата, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители в учебното заведение.

След службата пред паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, бяха поднесени цветя на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.

“Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 г. Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, който я приема присърце и започва нейното осъществяване. Решено е университетският храм да бъде изграден на източната страна на площадката под Ректората на Великотърновския университет”, припомнят от ВТУ.

Да има църква, носеща името на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, именно на Света гора, не е кауза само на Великотърновския университет, а е общобългарска кауза – на това място е бил манастирът „Св. Троица”, люлка на Търновската книжовна школа, чиято историческа мисия е оказала огромно и положително влияние за духовното развитие на българския народ като нация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.