Няма пострадали българи при изригването на вулкана на Хаваите

БАБХ превежда още 61 хил. лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново

Европейският съюз ще „отмъсти“, ако Доналд Тръмп наложи „катастрофални“ мита за вноса на автомобили

Тримата задържани надзиратели пускали автокрадец от Варненския затвор срещу пари

Тръмп: Черна гора може да вкара НАТО в Трета световна война

Президентът Радев от „Граф Игнатиево“: Ще ми се да вярвам, че българските авиатори скоро ще имат нови и модерни самолети

БМВ удари 5-годишно дете в Пловдив, момчето е в болница със счупен крак

Столични полицаи задържаха 18-годишен дилър на наркотици и трима негови клиенти

Закриват 11 прокуратури в страната

Министър Каракачанов: Кретенизъм е да обясняваш за тайна политика за изселване на населението от Странджа, за да се заселят мигранти

Започват изследвания за наличие на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня у нас

БАБХ: Открито е вторично огнище на чума по овце и кози в Болярово

Осъдиха бивша агрошефка, ощетила държавата и Берковица със земи за 4,6 млн. лева

Волен Сидеров: Валери Симеонов руши коалицията на Патриотите

Вижте от птичи поглед изграждането на комплекса Garitage Park в София (ВИДЕО)

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Снимка ВТУ

Близо 100 000 лв. са събрани на два благотворителни бала миналата година за доизграждане на храма „Св.Патриарх Евтимий“ във ВТУ. Основен инициатор за издигането на църквата е бизнесменът Стефан Шарлопов, а родолюбивата кауза е подкрепена от негови бизнес партньори, приятели, съмишленици и колеги от студентските години във Великотърновския университет, Съвета на настоятелите и църковното настоятелство. Събраните средства са използвани за довършителни строителни дейности по храма – доизграждане на куполите, меден обков, дограма, изолация на стените и измазване.

Националната благотворителна кампания продължава и в момента. Средствата, които сега се набират, са предназначени за цялостното интериорно офомление на християнския дом – стенописи, проектирането и изработката на иконостаса, иконите, църковна мебел и утвар.

Във великотърновската Алма матер почетоха деня на Свети Патриарх Евтимий-духовник, книжовник и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

В университетския храм свещеноиконом Славчо Иванов, протосингел на Светата Великотърновска митрополия, отслужи празничен акатист. Деня на Св. Евтимий уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на ВТУ от 1999 до 2007 година, по чиято идея започва изграждането на църквата, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители в учебното заведение.

След службата пред паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, бяха поднесени цветя на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.

„Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 г. Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, който я приема присърце и започва нейното осъществяване. Решено е университетският храм да бъде изграден на източната страна на площадката под Ректората на Великотърновския университет“, припомнят от ВТУ.

Да има църква, носеща името на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, именно на Света гора, не е кауза само на Великотърновския университет, а е общобългарска кауза – на това място е бил манастирът „Св. Троица”, люлка на Търновската книжовна школа, чиято историческа мисия е оказала огромно и положително влияние за духовното развитие на българския народ като нация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.