Близо 100 000 прасета са евтаназирани заради чумата в Русенско

Снимка: Архив

Представиха актуалната обстановка на територията на Област Русе във връзка с афрканската чума по свинете. Общият брой на евтаназираните прасета в областта е приблизително 98 000.

Това стана в четвъртък по време на заседание на постоянната междуведомствена епизоотична комисия. По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, през изминалата седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването, съобщава БГНЕС.

Отбелязано бе също, че паралелно продължават проверки в личните стопанства, като в периода от 14-и до 18-и октомври техният брой е 90 и са се провели в 14 населени места. По отношение на получен сигнал за неспазване разпоредбите и отглеждане на прасе от тип „заден двор“ в село Волово, то опасението се е оказало вярно и на стопанина е наложен административен акт и съответно глоба от 500 лв. Също така той ще трябва да умъртви прасето, което е отглеждал. Общо 3 такива случая са констатирани в областта, а именно в Бяла, Ново село и Волово.

Що се касае до контрола при отстреляните диви свине, то от началото на ловния сезон една единствена проба се е оказала положителна.

Относно ситуацията с големите свинеферми може да се каже, че в четвъртък започва последната дезинфекция в свинекомплекса в Бръшлен и в рамките на следващите 2 – 3 дена би трябвало да приключи. В началото на идната седмица такава ще се проведе и в свинекомплекса в Николово.

Коментари

Задължително поле