Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Близо 15 млн. лв. са необходими за решаване на проблема с водоснабдяването във Вакарел

Снимка: Уикипедия

Близо 15 млн. лв. са необходими за трайно решаване на проблема с водоснабдяването на с. Вакарел, съобщиха от МРРБ. Системата, от която се водоснабдява населеното място, е с дължина на довеждащия водопровод 17 км, изграден през 60-те години на миналия век. Водата се взима от язовир Искър и чрез помпени станции се подава към резервоарите на намиращите се в общините Елин Пелин и Ихтиман села Габра, Крушовица и Вакарел, в които живеят около 2800 човека. Дължината на довеждащите водопроводи на територията на София област е общо над 1300 км, изградени в пресечени терени, труднопроходими в голяма част от годината.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е изготвило регионален генерален план за територията. В него ясно е идентифицирано лошото техническо състояние на водопроводите. Определени са и мерките, които е необходимо да се изпълнят за подобряване на състоянието на водоснабдителната система и съоръженията към нея, като в стойността на инвестицията са включени и разходите за изготвянето на проекти и устройствени процедури за учредяване на сервитути около проводите и съоръженията.

За подобряване експлоатацията на системата ВиК операторът на територията „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – София област е инсталирал автоматизирана система за наблюдение и управление на помпените станции и нивата в резервоарите и е подменил оборудването в помпена станция „Искър“. Допълнително са монтирани измервателни устройства на ключови места за намаляване загубите на вода по вътрешната водоснабдителна мрежа на с. Вакарел, от която дружеството е подменило 1200 м.

Съгласно действащото законодателство водоснабдителните системи са публична собственост на държавата, представлявана от областната администрация и общините. Собствениците имат редица ангажименти по отношение на инфраструктурата, включително планиране на развитието й. Необходимо е да се изготвят подробни прединвестиционни проучвания, включително геодезически заснемания, геоложки и хидрогеоложки проучвания, за да се определят техническите параметри и реалната стойност на инвестициите.

Към момента в Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е получавано искане за осигуряване на финансиране за проектиране и изпълнение на строителни дейности за реконструкция на водопровода и съоръженията от Областна администрация Софийска област или от общините Елин Пелин и Ихтиман.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.