Близо 200 деца от Велико Търново и региона бяха прегледани от специалистите от университетска болница „Пирогов“

Близо 200 деца от Велико Търново и региона бяха прегледани от специалистите от университетска болница „Пирогов“ в рамките на кампанията „Детско здраве - Пирогов“, тоьи weekend. Специалистите по УНГ, травматология, хирургия, урология, неврохирургия, кардиология и офталмология извършиха високоспециализирани профилактични прегледи със специална апаратура, предназначена за диагностика в детска възраст в кабинетите на ДКЦ на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b2-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

Най-много деца преминаха през кабинета по УНГ – близо 40. Началникът на УНГ отделението в „Пирогов“ и създател на кампанията, д-р Асен Меджидиев коментира, че по време на прегледите 90 процента от малките пациенти във Велико Търново са били диагностицирани . Като голяма част от тях са били с увеличени, хепертрофирали трети сливици. При пет от тях са били констатирани и усложнения. Д-р Меджидиев допълни още, че някои от най-честите симптоми, по които всеки родител може да се ориентира, че детето му има увеличена трета сливица са постоянните хрема, спането с отворена уста, хъркането, умората и неспокойният сън.

Национална Програма "Детско здраве-Пирогов" се провежда вече пет години. В рамките й пироговските лекари прегледаха над 8000 деца от България. От тази година тя се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание на Република България.

Коментари

Задължително поле