Близо 2000 гости посетиха Деня на отворените врати в Дома на Българското председателство

Близо 2000 столичани, гости на столицата и много чужденци посетиха НДК - дома на българското председателство, в Деня на отворените врати, съобщиха от Дирекция "Комуникация и пресцентър" на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Те са разгледали залите, в които за близо пет месеца заседаваха над 20 000 делегати, видели са и емблематичната зала 3, на чиято кръгла маса до петък миналата седмица седяха лидерите на ЕС и партньорите от Западните Балкани.

Посетителите са научили повече за ролята на ротационното председателство на Съвета на ЕС, за работата на Съвета, за важните събития от календара на българското председателство, както и за многобройните произведения на изкуството на територията на НДК, поставени още при изграждането на сградата през 1981 г. в чест на 1300-годишнината от основаването на Българската държава.

Малки деца, ученици от София и страната, техните родители, възрастни хора над 90 години, англичани, датчани, италианци и много други са се разходили из НДК и са се потопили в атмосферата на българското председателство. Техни гидове са били служителите от Министерството за Българското председателство, които от първо лице са им разказали за провеждането на заседанията от календара на председателството.

Посетителите са си направили и "фемили фото", задължителна снимка за всяко събитие от най-високата категория, която е с участието на министри. А накрая, преди да си тръгнат, са получили и подарък - информационни материали за Европейския съюз и сувенири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България