Близо 258 млн. души от цял свят се водят международни мигранти

Снимка: Архив

Приблизително 258 млн. души или 3,4% от цялото население на планетата не живеят в страната, в която са се родили. Това посочват резултатите от публикувания в понеделник Доклад по международната миграция, изготвен от Департамента по икономически и социални въпроси към ООН, предаде БГНЕС.

В него се изтъква още, че за по-малко от 17 години броят на новодошлите се е е увеличил с фрапиращите 49%. По данни на изследването, базирано на националната статистика в страните членки, мнозинството мигранти са съсредоточени в едва 10 държави, като най-голям е дялът на хората, напуснали страната си, за да търсят по-добър живот в САЩ (49,8 млн. души, или 19% от общия брой), Саудитска Арабия, Германия, Русия и Великобритания.

Въпреки това при подредбата по регионите с мигранти, от ООН установяват, че най-много са онези хора, които пребивават в Азия (80 млн), следвани от тези в Европа (78 млн.) и в Северна Америка (58 хил.).

Интересно е и откритието, че над половината от тях (165 млн или 64%) са се установили в страни с високи доходи и три четвърти от общия брой международни преселници са в трудоспособна възраст (между 20- и 64-годишна възраст). Авторите на документа изтъкват, че по този начин, мигрантите допринасят за намаляването на коефициента на зависимост, който се изчислява като съотношение между броя на децата и на възрастните хора в нетрудоспособна възраст.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят