Близо 319 000 туристи посетили за осем месеца музеите в Търново

Чуждестранните посетители са 146 458, а българите-97 979

Близо 319 000 туристи са преминали до края на август през музейните обекти, които стопанисва Регионалният исторически музей във Велико Търново. За осеммесечието на тази година ръстът на туристите е с около 1500 в сравнение със същия отчетен период за 2017 г. Това съобщи Сноя Петрова, главен уредник в РИМ.

Броят на чуждите туристи надвишава сериозно този на българските като 146 458 са иностранците, посетили старата столица, а 97 979 - българите. Тенденцията е за втора поредна година.

Най- много от европейските туристи са били румънските граждани. За периода през обектите на РИМ са преминали 21 422 румънци. Тази година се регистрира бум на испанските туристи, които са били над 12 500 и отбелязват сериозен ръст.

"Италианските туристи традиционно се интересуват от нашите паметници на културата и посещават винаги повече от един , а често и три, и четири обекта", коментира още Петрова.

Гостите от Австрия са били 6 500, от Великобритания - 8000, от Франция - повече от 15 000. Ръст бележат и туристите от Русия, които за осемте месеца са повече от 8 500, като те посещават обектите предимно семейно, а не организирано както преди години.

Статистиката сочи, че азиатските туристи също се увеличават с всяка измината година. Само от Китай те са над 8000 , още толкова са гостите от Корея, Хонг Конг, Малайзия и др.

"Туристите от круизите по река Дунав, които са повече от 20 години, традиционно посещават Търново и Арбанаси. И най-много в тези круизи са американци, австралийци и канадци. Те посещават традиционно църквата „Рождество Христово“ в село Арбанаси, Царевец и доста от тях - църквата "Свети Петър и Павел". Броят им за осеммесечието надхвърля 23 000 човека.

Най-посещаваният обект не само във Велико Търново, но и в цяла България, е архитектурно- музейният резерват Царевец. Регионалният исторически музей дори е получил сертификат, който удостверява този висок интерес и посещаемост на крепостта. За първото полугодие средновековната крепост са посетили над 106 хиляди туристи, а още 62 хиляди са преминали през юли и август.

Музейните обекти, които стопанисва РИМ във Велико Търново са общо 18. Сред тях са Царевец, Трапезица, Мултимедийният посетителски център, музеите "Възраждане и Учредително събрание", Археологическият музей, музей "Затвора", къщата - музей на Филип Тотю, всички църкви и къщи в Арбанаси, резервата Никополис ад Иструм и др.

Редовният билет за всички музеи без Мултимедийния посетителски център са с цена 6 лева. Билетите за пенсионери над 60 години струват по три лева, а за ученици е два лева билета. В учебно време учащите могат да посетят организирано два обекта платено, а третият да посетят безплатно. Отделно музеят предлага пакетни билети, които са двудневни. Те са с цена от 20 лева индивидуалния пакет, който предполага посещение на 10 музея по избор от съществуващите 18.

РИМ предлага и семейни двудневни пакети, които струват 30 лева, които дават възможност цялото семейство да разгледа десет обекта по избор за тази сума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България