Близо 40 млади таланти ще участват в балетна академия Марян

Занятията на седмото издание на балетната академия в еленското село Марян стартират на 5 август. Нейни организатори са примабалерината Диляна Никифорова, д-р по театрознание, и детският балетен театър „Капка“ в Бургас.

Близо 40 млади таланти от четири държави ще усъвършенстват класическия балет и ще се учат от най-опитните артисти и преподаватели у нас – примабалерините Диляна Никифорова, Дарина Бедева и Капка Роглева, солистите Трифон Митев и Радул Роглев. За втора година преподавател в лятното училище за балет ще бъде Данита Ема от САЩ, гостуваща в България по програма „Fulbright Specialist“.

Децата, които ще участват в лятната академия са на възраст от 7 до 18 години и са разделени в три групи. Повечето от тях са от утвърдени балетни школи в страната, а също от Италия, Англия и САЩ. Таланти има и от областта - от „Виргиния балет“ В.Търново с ръководител Виргиния Казарина и от школата „Грация“ от Г. Оряховица, ръководена от Соня Георгиева. Те ще участват и в двата балетни концерта, с които ще завърши академията – на 17 август на сцената на читалището в Марян и на 18 август в градското читалище в Елена под патронажа на кмета на общината инж. Дилян Млъзев.  Балетните спектакли включват съвместни изпълнения на всички деца, участвали в академията, и тези на професионалните балетни артисти.

Тази година в афиша на балетната академия са включени два едноактни балета – „Пахита“ и сцената на сенките от „Баядерка“, в които ще участват примабалерините Диляна Никифорова и Марта Петкова  и премиер-солистите Трифон Митев и Никола Хаджитанев от националния балет.

И това издание на балетната академия ще бъде подпомогнато от  Фондация „Америка за България“, един от основните приоритети на  която е  да дава възможност на млади дарования от цялата страна да се усъвършенстват и да проявяват своя талант.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България