Близо 400 изпълнители участваха в петия национален фестивал на старата градска песен в Свищов

Прецизно жури, с председател Пламен Бейков и състав - Росен Маринов, Олимпия Ангелова, Стефан Андреев и Георги Герчев, в продължение на два дни оценява изпълненията на близо 400 участици във фестивала на старата градска песен в Свищов, носещ името на Георги Бейков.

"Перлени огърлици, воалетки и ветрила бяха само част от атрибутите, с които дамите ни върнаха във времето на старата градска песен, а господата  в своите костюми ни припомниха за  маниера на истинския джентълмен", коментират от кметската управа на крайдунавския град.

Наградата на семейство Бейкови отиде при Мъжка вокална група „Стил“ от  Белене, а наградата на кмета на община Свищов си заслужиха вокална група „Сладкопойна чучулига“ от свищовското село Алеково. Поощрителни награди имаше във всички категории, а първите места в трите основни категории се присъдиха както следва: за индивидуално изпълнение на Корнелия Александрова от Бяла; за дует на Мариянка Радева и Живка Колева от силистренското село Алеково, за колектив на Формация „Романтика“ от свищовското село Царевец. Награди бяха връчени и за акомпанимент, за най-красив костюм, и за артистичност на изпълнението. Като домакин на изявата, от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ поднесоха също награда, която отиде при ГСГП при НЧ "Възраждане - 1908" свищовското село Българско Сливово.

Новоучредените награди за най-млад и най-възрастен участник отидоха при 16 годишните Антония Петрова от с. Царевец и Златина Евтимова от с. Българско Сливово, а наградата за най-възрастен участник отпътува за с. Дропла, при 80 -годишната Агария Радева.

В своите заключителни думи Пламен Бейков си пожела в следващите издания на Фестивала да присъстват все повече млади хора и посъветва участниците да влагат повече усърдие в подготовката на сценичните костюми, чрез които се пресъздава очарованието на старата градска песен, каквато е била във времето преди Втората Световна война. Той благодари още веднъж на организаторите, в лицето на община Свищов, за вниманието с което провеждат фестивала и пазят жива паметта за баща му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони