На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Близо 450 жители на Омуртаг в санирaни апартаменти Пет сдружения са в очакване на финансиране по националната програма

Жилищната сграда на ул.”Дунав” е неузнаваема след санирането, като е удължен животът на панелния блок с 81 апартамента.

Близо 450 жители на Омуртаг вече усетиха реалните ползи за домакинствата си от реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Освен постигнатото видимо обновяване на сградите, семействата в първите санирани два блока отчитат и намаляване на разходите за поддръжка и отопление на апартаментите си. Това сочи оценката от реализацията на специалистите в общинската администрация, съобщи кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов.

Блокът на ул.”Искър” промени изцяло вида си и подобри енергийната си ефективност.
Блокът на ул.”Искър” промени изцяло вида си и подобри енергийната си ефективност.

„Ефектът е особено голям при санирането на панелен блок на ул. „Дунав” 31. Там има пет входа с 81 апартамента. Възложихме инженеринг, като проектирането беше на „Адапт”, а строителните дейности се извършиха от фирма „Радита”. Обектът вече мина през тестови период на зимния сезон и хората са много доволни от постигнатите икономии, повишения комфорт и не на последно място от подобреното цялостно състояние на блока”, коментира инж. Ешрефов.

Същите фирми са били ангажирани и със санирането на тухлен блок на ул. „Искър” 17, където има 45 апартамента. Там дейностите също са приключени и семействата в блока са имали първата си по-уютна зима, смята кметът на Омуртаг.

Успешната реализация на първите два обекта е послужила като стимул за повишаване интереса на жителите на града към програма. Пет сдружения на собственици са подготвили документи и са подписали договори с Община Омуртаг.

„Изпратени са искания до Българска банка за развитие за подписване на тристранни договори за целево финансиране между Община Омуртаг, като представляващ собствениците, областния управител и Българска банка за развитие. При осигурено финансиране, ще се пристъпи към процедури по избор на изпълнители и много се надяваме това да стане по-скоро, защото интересът вече е голям и хората на практика видяха ползите от програма”, каза още кметът на Омуртаг.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.