Близо 450 жители на Омуртаг в санирaни апартаменти

Жилищната сграда на ул.”Дунав” е неузнаваема след санирането, като е удължен животът на панелния блок с 81 апартамента.

Пет сдружения са в очакване на финансиране по националната програма

Близо 450 жители на Омуртаг вече усетиха реалните ползи за домакинствата си от реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Освен постигнатото видимо обновяване на сградите, семействата в първите санирани два блока отчитат и намаляване на разходите за поддръжка и отопление на апартаментите си. Това сочи оценката от реализацията на специалистите в общинската администрация, съобщи кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов.

„Ефектът е особено голям при санирането на панелен блок на ул. „Дунав” 31. Там има пет входа с 81 апартамента. Възложихме инженеринг, като проектирането беше на „Адапт”, а строителните дейности се извършиха от фирма „Радита”. Обектът вече мина през тестови период на зимния сезон и хората са много доволни от постигнатите икономии, повишения комфорт и не на последно място от подобреното цялостно състояние на блока”, коментира инж. Ешрефов.

Същите фирми са били ангажирани и със санирането на тухлен блок на ул. „Искър” 17, където има 45 апартамента. Там дейностите също са приключени и семействата в блока са имали първата си по-уютна зима, смята кметът на Омуртаг.

Успешната реализация на първите два обекта е послужила като стимул за повишаване интереса на жителите на града към програма. Пет сдружения на собственици са подготвили документи и са подписали договори с Община Омуртаг.

„Изпратени са искания до Българска банка за развитие за подписване на тристранни договори за целево финансиране между Община Омуртаг, като представляващ собствениците, областния управител и Българска банка за развитие. При осигурено финансиране, ще се пристъпи към процедури по избор на изпълнители и много се надяваме това да стане по-скоро, защото интересът вече е голям и хората на практика видяха ползите от програма”, каза още кметът на Омуртаг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони