Служители на ДАНС са влезли в Община Кочериново

Спасиха две чужденки, изгубили се близо до Рилския манастир

Стотици на протест за седма поредна вечер в Барселона

Взривиха големи строителни кранове в САЩ (ВИДЕО)

Какво направили хакерите, след като видели доходите на 5 млн. българи?

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете

Младеж е загинал, а трима са ранени при тежка катастрофа в Златица

Кристин Лагард: Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на някои страни

Турция очаква САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия, или ще възобнови операцията

Съседски спор за силна музика е причина за убийството в Лисец В селото тръгна подписка в подкрепа на стрелеца Валентин Василев

Как да преборим бедността предлагат трима учени “Не предполагай, а изпробвай” е мотото на лауреатите за 2019 г.

Владимир Тодоров, БАПК: Листовките за изпита по кормуване са пълни с безумици

Наказателният спецсъд ще заседава по делото срещу Баневи

Проф. Пламен Киров пред „Труд“: Лозан Панов прекали с опита за грубо вмешателство и натиск върху съдии Съвсем естествено министърът на правосъдието отказа да предложи кандидатура за главен прокурор

Производител на кори за яйца е източник на оцветени води с неприятна миризма в река Русенски Лом

Близо 50 търновци влязоха зад кулисите на театъра в Търново

Близо 50 търновци в понеделник се потопиха в тайните на театралната магия и се разходиха зад кулисите на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Най-любопитните почитатели на това изкуство видяха как функционира уникалната сцена, надникнаха в гримьорните, складовете с декори, шивашките ателиета и перукиерната. Гостите се възползваха от възможността да се снимат под светлините на прожекторите на сцената. Вълнуващият тур беше специален подарък от търновския храм на Мелпомена по повод 27 март – Международният ден на театъра. След това артистите изиграха в камерна зала и 60-ото представление на класическата комедия „Свекърва” по Антон Страшимиров.

Разходката започна от голямото фоайе на театъра, а след това по многобройните коридори, ателиета и гримьорни гостите поведе маркетинг управителят на театъра Алфидин Раифов. В началото той разказа някои интересни подробности около построяването на театралната сграда. Строителството започва през 1965 г., а автор на проекта е арх. Теофан Никифоров. За огромната сграда е предоставен терен от 2 декара в тогавашната градска градина. Новият театър е завършен през 1970 г., а официалното откриване е на 20 април 1971 г. с премиерата на спектакъла „Под игото” по едноименния роман на Иван Вазов. Сградата е с близо 12 декара разгърната площ и е на шест етажа, като три от тях са приземни.

След това участниците в обиколката разгледаха отблизо най-голямата гордост на търновския театър – изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Сцената е с размери 15 на 20 м и е строена от немска фирма. Тя разполага с четири подвижни подуима, а най-отпред е този, който случи за оркестрина по време на музикалните постановки. Домакините не пропуснаха да демонстрират сценичното осветление и озвучаване в пълния им блясък.

Къде се крие суфльорът и завесата – тип гилотина, която се използва при изключително тържествени случаи в театъра, пожелаха да видят зрителите. Огромният гоблен, който се спуска перпендикулярно към земята, носи името „Алегория”. Той е истинско произведение на изкуството и няма аналог в света както по своите размери, така и с уникалната си украса. Паното се вдига преди всяка премиера на търновските артисти. На височина достига 8,60 м., а широчината му е 12,50 м. Направен е по поръчка в полския град Краков през 1975 г., а автор на проекта е търновският художник Григор Спиридонов.

Турът зад кулисите завърши на „етажа на властта”, където са подредени портретите на всички директори на театъра, начело с първия Николай Шиваров. Във фоайето пред директорския кабинет виси и портретът на Константин Кисимов, рисуван през 50-те години от неизвестен автор.

Програма в чест на Международния ден на театъра продължава на 29 март , когато от 18 часа ще бъде излъчен документален филм за покойния актьор Андрей Баташов. 54-минутната лента е дело на режисьора Антони Цонев, който работи в Дирекция „Култура и туризъм” в Общината. Продукцията носи името „С глава в стената”, както се казва един от хитовите спектакли с участието на именития артист. За направата на филма търновецът е спечелил конкурс и е получил финансиране от Националния филмов център.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.