Близо 630 грама контрабандно злато задържаха на "Капитан Андреево"

Близо 630 грама златни бижута откриха митническите служители от митническа мобилна група при две проверки на Капитан Андреево. Общата стойност на задържаните изделия от благородни метали е над 37 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

При първия случай златните бижута са задържани при проверка на лек автомобил „Ауди" с румънска регистрация, влизащ в страната от Турция. Водачът на автомобила и неговите спътници не са декларирали, че пренасят ценности.

При извършената щателна проверка митническите служители открили в подлакътника на шофьорската седалка кутия, опакована с тиксо, пълна с общо 243 златни накита: обеци, синджири, медальони, пръстени, гривни, медальони.

Според експертизата, изготвена от вещо лице, бижутата с общо тегло 397.30 грама са от 14-каратово злато на обща стойност 23 838 лева.

Контрабандните златни накити са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата. На шофьора е съставен акт за нарушение на Валутния закон и му е задържано обезпечение в размер на 560 долара.

При втория случай, при проверка друг румънски автомобил, влизащ в страната от Турция, в личния багаж на румънска гражданка са задържани недекларирани 229.23 г изделия от жълт метал, които според експертизата на вещото лице са от 14-каратово злато на стойност 13 753.8 лева.

На нарушителката е съставен акт по Валутния закон като и е задържано обезпечение в размер на 150 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право