Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Близо 70 баници опитаха гостите на празника на дрипавата баница във Върбица

Снимка: Община Горна Оряховица

Близо 70 баници-солени, сладки, дърпани, вити, точени, втасали, разтърсени, пълнозърнести показаха майстори кулинари от региона на празника на дрипавата баница във Върбица. Организатори на проявата бяха самодейците от НЧ „Градина-Върбица-1894”. Празничното настроение с домакини и гости сподели Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”. Тя поздрави всички от свое име и от името на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Гостите на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Освен домакините в празника се включиха кулинари и самодейци от с. Писарево, с. Горски горен Тръмбеш, с. Сливовица – Община Златарица, с. Балван – Община Велико Търново, гр. Угърчин, Велико Търново, с. Правда, с. Гостилица – община Дряново, с. Алеково – община Свищов, с. Лозен – община Стражица, с. Медовина – община Попово.
„С този празник представяме уникалното многообразие от баници от региона, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели председателят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.

Голямото разнообразие показваха отрупаните с баници маси-баници със сирене, с лопуш, с локум, със спанак, с тахан халва, с луканка, с майонеза, с ориз, с тиква, с гъби, с кашкава, с ябълки, с маслини, вълча баница, щрудели, лучници, баници по писаровски, по габровски, по лозенски, по пеловски и пр. Колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова по-вкусна е тя, споделиха организаторите.
И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оцени най-добрите майстори-кулинари. Раздадени бяха награди в шестнадесет категории. За най-масово участие наградата отиде при домакините от Върбица.
Най-автентичната баница бе на кулинарите от Сливовица.

Като най-добри майстори на солена и сладка баница бяха отличени съответно Мария Ангелова от Върбица и майсторите от с. Алеково. Най-оригиналната рецепта за баница показаха кулинарите от с. Лозен. Най-тънка кора на баницата си бяха разточили самодейците от Писарево. Най-вкусна бе баницата на майсторите-баничари от читалището в Алеково. Като най-добра баница с месо бе отличена тази на читалището в с. Гостилица. Най-добра визия имаше баницата на кулинарите от читалището в Писарево. Като най-млади участници бяха отличени самодейците от Гостилица. Най-съвременната баница показаха отново самодейците от Писарево. Най-добрите майстори на баница се оказаха домакините от Върбица. Най-вита баницата бяха направили майсторите-кулинари от Угърчин, а най-традиционна – беше баницата на самодейците от Балван. Най-голяма беше баницата за сватба от Медовина, а най-дрипава се оказа баницата на самодейците от Пенсионерския клуб в Алеково.
Освен баници, гостите на празника имаха възможността да си припомнят вкуса и на хубавата българска боза.
Всички самодейци получиха грамоти и сувенири от домакините от НЧ “Градина – Върбица – 1894” с. Върбица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете