Близо 7000 българчета се раждат недоносени

Инвитро процедури и напреднала възраст на родителите са сред причините

Близо 7000 бебета годишно, около 10% от всички новородени у нас, са недоносени. Специалистите отчитат, че тази негативна тенденция се задълбочава, като все повече деца са рискови и за тях са необходими много ресурси и специални грижи - всяко дете, родено преждевременно и преживяло месеци престой в интензивни отделения и кувьози, има нужда от упорита и дълга рехабилитация, кинезитерапия и възстановителни процедури. Степента на последващи увреждания обаче често води до инвалидизации.

Процентът недоносени деца в България през 2010 г. е бил 9 или 6750 бебета, по данни на Асоциацията по неонатология.

В световен мащаб преждевременно се раждат около 15 млн. деца. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната - близо 20%.

Сред причините за увеличаващия се брой недоносени бебета, са все по-напреднала възраст на родителите при първо дете – често заради избор на кариера; инвитро процедури; инфекции; начин на живот и други, обясни пред „Труд” д-р Донка Узунова, началник на отделението по неонатология в столичната болница „Шейново”. Годишно през лечебното заведение минават около 280 рискови бебета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве