Близо 84 000 лева отпуска Община Велико Търново по програма „Ин витро”

Снимка: Община Велико Търново

Близо 84 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Ин витро” са заложени в бюджета за 2017 година, а над 13 000 лева от общата сума са от дарения, направени по време на Коледния благотворителен бал на кмета Даниел Панов. Финансова подкрепа оказва и неправителствена организация от София. Увеличението на финансовата рамка на фонда спрямо 2016 година е с близо 20% – тогава средствата бяха 70 000 лева.

Приемът на документи за включване в програмата започва от понеделник – 6 февруари. Постъпленията във фонд „Ин витро” са целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми – предназначението им е за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация на гражданите, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.

Приемането на комплектите с документи ще продължи до 6 март. Те трябва да бъдат депозирани в Общински център за услуги и информация на гражданите, чийто адрес е: Велико Търново 5000, пл. „Майка България №2. Документите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. По правилник всяка двойка или семейство може да кандидатства за еднократна финансова помощ до 2000 лева.

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. Благодарение на кмета Даниел Панов и екипа му бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните четири години бе в размер на 70 000 лева, докато през 2017 година е близо 84 000 лева.

44 са новородените бебета, чиито родители са били част от програмата от началото й до днес. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Близо 84 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция.“ Ура,другари!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.