Близо 90 000 са посетили Аладжа манастир

Има 10% ръст на туристите, минали през монашеската обител

88 000 български и чуждестранни туристи са посетили Аладжа манастир през тази година, което с 10% повече в сравнение с предходната, съобщи главният уредник Валери Кинов.

Той посочи, че обектът е с най-висок ръст на посещаемост в системата на Регионалния исторически музей – Варна. Това се дължи на факта, че от май до октомври, музеят е отворен от 9 ч. до 21 ч., без почивен ден. В националните празници входът е безплатен.

Броят на индивидуалните посетители е 80%, останалите са групи, а съотношението възрастни – деца е съответно 83% към 17%. 76% от посетителите са чужденци, като основната група са полски и румънски туристи. Аудиовизуалният спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“ е посетен от 6 189 души, от които 90% са чужденци, основно германци.

В ход е разработване на проектно предложение по оперативна програма „Региони в растеж“, което предвижда реставрация, консервация и социализация на археологическия обект, основен ремонт и реконструкция на посетителския център, обновяване на изложбените зали и създаване на нова експозиция, ново осветление в комплекса, осигуряване на достъпна среда в обекта и създаване на нов аудиовизуален спектакъл.

Коментари

Задължително поле