Блогърка победи с диета труднолечими болести

Със здравословно хранене, без лекарства

Блогърка победи трудно лечими болести, бич за съвременното ежедневие за много жени, породени от стрес и забързан живот. Деница успя да постави под контрол инсулинова резистентност (ИР) и Хашимото благодарение на правилно и здравословно хранене. Тя е известна в интернет пространството като Дени от “Healthy with Deni”, където ежедневно публикува нетрадиционни рецепти за хора, решили да подобрят състоянието си чрез режим.

Деница е на 29 години от Габрово, от 15 години живее в София. Щастливо омъжена, с “щуро куче” и с перспективна професия в IT сферата.

Преди две години съпругът й получава диагноза ИР. Малко по-късно и тя започва да страда от същата болест плюс Хашимото в резултат от преживян стрес от обир в дома им.

Споделя, че дълго се е обвинявала, че е лакома, а хората са я съветвали да намали храната. “Инсулиновата резистентност е отговор на нездравословен живот, лоша храна, малко сън и движение. Голям процент от симптомите на двете заболявания са трудни за разпознаване. Има хора, които освен с проблемите с теглото, живеят с косопад, обилно потене, променливи настроения, подут корем и ги намират за нормални и не ги лекуват”, разказва тя.

Деница се решава на промяна през 2016 г., като подлага себе си и мъжа си на режим и отхвърля опцията за медикаменти. Двамата спазват високомазнинно – нисковъглехидратно хранене (ВМ – НВХ) до днес. Тя е свалила 17 кг от теглото си, а нейният мъж - 25 кг.

В режима на Дени се намалява консумацията на въглехидрати и главната енергия за организма идва от мазнините на месо, риба, яйца и масла. Приемат се зеленчуци, които са расли над земята, ядки и зрели млечни продукти и калориите не са на първо място.

Избягват се брашно, картофи, ориз и захар. “Тези храни са силно въглехидратни и техният прием е ограничен, но това не означава, че нямат заместители и еквиваленти. А десерт може да се направи и без захар и въобще да не се усети разликата”, обяснява тя.

Дени е доволна, когато става по-силна, симптомите изчезват и килограмите се топят благодарение на режима. “Но истински щастлива бях, когато си направих контролен преглед, повторих изследванията и те бяха в норма”, споделя тя.

Младата жена създава блог, където публикува собствени рецепти. Има близо 60 000 читатели месечно и 4 хиляди последователи във фейсбук. Показва майсторски рецепти на печива без брашно и десерти без подсладител: “Различни са, защото не е лесно да смелиш ядки и да се опиташ да ги превърнеш в хляб, но без глутен. Предизвикателство е да се пробваш да направиш любимата рецепта на майка си без половината продукти или да сготвиш нещо съвсем ново с някой супер екзотичен продукт”.

За предстоящите празници казва, че е честа грешка преди тях да се ограничаваме и да се подлагаме на диета, страхувайки се, че на трапезата ще си хапнем обилно с роднини. “Ако целогодишно се храним умерено, празниците ще бъдат време на хубава и премерена храна, споделена с добра компания”, уверява Дени. Не се притеснява да хапва яйца и за Великден ще подсигури режимните десерти, козунак и сладки, а на дядо си по традиция оставя приготвянето на агнешкото.

Козунак с фатхед тесто

20-2

Продукти:

270 г настъргана моцарела (от твърдата и узряла моцарела, не тази във вода)

2 яйца

80 г крема сирене

45 г кокосово брашно

1 бакпулвер

1 чл есенция ванилия

2 сл какао или натрошен натурален шоколад

2 сл стафиди

2 сл орехи

Начин на приготвяне:

Моцарелата се разтапя на водна баня или в микровълнова печка. Към нея се добавя крема сиренето и се бърка до хомогенна смес. Прибавят се яйцата, брашното и бакпулвера и се разбърква, докато се получи тесто. То се разделя на две топчета. Всяко топче се разточва между два листа хартия за печене до получаването на тънък кръг. Върху едното се поставя какаото или шоколада с орехите , а върху другото се поръсва със стафиди. Навива се на руло и оплита на плитка. Пече се в подходяща тава на 190 градуса в предварително загрята фурна за 30 мин с фолио и 30 мин без фолио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл