Блокадата на протестиращите на пътя Сливен - Ямбол е вдигната

Движението по главния път Сливен – Ямбол е възстановено, съобщи областният управител на област Сливен Чавдар Божурски. Блокадата, която бе организирана от протестиращи против мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете, е вдигната.

„Извинявам се на гражданите за търпението, което се наложи да проявят, въпреки сериозните за тях затруднения заради блокадата. Изказвам благодарност за съдействието на кмета на община Сливен Стефан Радев, на директора на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков, на началника на РУ на МВР – Сливен гл. инспектор Димитър Кикьов, както и на служителите на реда, които бяха на терен”, заяви Чавдар Божурски. След като на 14 август свиневъдите заявиха, че напускат протеста, кметът на община Сливен Стефан Радев издаде заповед за прекратяването му.

Главният път в участъка на сливенското с. Крушаре бе блокиран на 2 август от неколцина протестиращи срещу предприетите мерки в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси. Областният управител бе инициатор на редица срещи с тях, информира за исканията им земеделския министър Десислава Танева и многократно ги призова да спазват законите, като преместят протеста встрани от главния път и освободят движението. Със съдействието на институциите в Сливен не бяха допуснати инциденти по време на протеста. Над 5200 домашни прасета бяха доброволно заклани от стопаните си в Сливенска област. По информация от областната администрация, все още се отглеждат 269 домашни прасета в 66 обекта от типа "заден двор". На собствениците са издадени предписания от Областната дирекция по безопасност на храните. В тези стопанства се извършват отново проверки, за да се установи дали са изпълнени предписанията.

В началото на месеца от Националния епизоотичен съвет дадоха указания домашните свине, отглеждани в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси, да бъдат доброволно заклани от собствениците си. На среща в областната администрация д-р Илиян Костов от земеделското министерство заяви, че целта на указанията е да не се допусне разпространение на острата зараза и в Южна България.

След като започна масовото колене на домашни свине, на няколко места около сливенските села бяха открити нерегламентирано изхвърлени животински отпадъци. От ОДБХ дезинфекцираха районите. Областният управител на Сливен Чавдар Божурски изиска от общинските кметове на Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел да организират проверки за незаконно изхвърлени животински остатъци.

Проверките трябва да приключат до обяд на 16 август. Кметовете и кметските наместници информират населението, че на територията на всяка община има отредени площадки за загробване на животинските остатъци. От община Сливен съобщиха, че проверяват колко домашни прасета се отглеждат във вилната зона на града. Градът под Сините камъни е известен с това, че има най-голямата по територия вилна зона в страната. Служителите от Областната дирекция по земеделие уведомяват арендаторите за мерките, които трябва да изпълнят при прибирането и съхранението на фуража от тазгодишната реколта. Целта е да се предотврати разпространението на болестта чрез фуража, ако през земеделските площи са преминавали или са открити трупове на диви прасета. От началото на август досега служители на Областното пътно управление извършват дезинфекция на местата за отпадъци. Покрай главните пътища дезинфекцията се извършва веднъж седмично, покрай магистрала "Тракия" - два пъти.

До момента африканска чума по свинете на територията на Сливенска област не е открита. От областната администрация съобщиха, че в резултат на проведената сериозна информационна кампания сред населението рисковете от разпространение на болестта, известна в някои държави с названието "мор", са редуцирани. Въпреки това контролът за изпълнението на указаните мерки продължава. Областният управител Чавдар Божурски изказа благодарност на стопаните за проявената от тях отговорност в болезнен за тях момент.

Коментари

Задължително поле