„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Блокади на границата с Гърция започват планинските общини

Хиляди се събраха на протеста срещу зеления рекет на международния път Е-79 преди две седмици.

Изчерпано е търпението на хората, чийто поминък е свързан с развитието на зимния туризъм

Жителите на ски курортите от години са жертва на зеления рекет

С блокади на границата с Гърция може да започне европредседателството на България – това заявиха хиляди жители на Банско, Разлог, Кресна, Симитли, Струмяни и други планински общини, които се събраха на протест на международния път Е-79 в Благоевградска област. Търпението на хората, които от години са жертва на екологичния рекет, вече е изчерпано и те са готови на крайни мерки, за да бъдат чути от официалните власти в София.

Хиляди събрали се затвориха снощи след 18:30 часа Е-79 в участъка между Симитли и Банско, за да призоват правителството да не се поддава за пореден път на зелените рекетьори от коалицията „За да остане природа в България“. Само тази малоборйна групичка „еколози“ саботира по всякакъв начин развитието на зимния туризъм и по този начин икономиката търпи загуби за милиони евро.

Във вторник кабинетът отново клекна пред исканията на „еколозите“ и точката за промяната на концесионния договор между държавата и концесионера на ски зона „Банско“ – „Юлен“ АД, бе оттеглена. Текстът бе първата стъпка към изграждането на втори лифт в ски зоната, като от това съоръжение до голяма степен зависи бъдещето на жителите на зимните общини в Благоевградско.

От години единственият кабинков лифт не може да поеме желаещите да се качат до пистите, и пред подстанцията се образуват огромни опашки, като туристите от България и целия свят чакат с часове. Това се отразява на имиджа на Банско като зимна туристическа дестинация и спира развитието на бизнеса, от който зависи поминъка на местните.

Саботажът на „природозащитниците“ срещу втората кабинка е част от мащабната им война срещу развитието на зимния туризъм в страната. Повече от 10 години от „За да остане природа в България“ рекетират всяко правителство и всеки инвеститор, решил да вложи пари в курорти и съоръжения за зимен спорт. От участието на „еколозите“ в десетки дискусии по темата, е видяно, че те нямат нито един екологичен аргумент, а прокарват единствено интереси на чужди държави, както и свои политически и икономически искания.

Въпреки че става въпрос за добре платена диверсия, досега нито едно правителство не е посмяло да застане срещу „природозащитниците“ и родоотстъпническото им поведение.

Така стана и във вторник, когато МОСВ взе решение да изтегли точката за концесията от дневния ред на МС. Аргументите бяха, че е добре този казус да се подложи на гласуване заедно с частичното изменение на стария, но все още действащ план за управление на Национален парк „Пирин“. Промяната в документа бе поискана от община Банско, тъй в момента в него е записано, че в ски зоната не могат да се изграждат съоръжения за зимен спорт. Това изменение в момента е качено за обществено обсъждане, което приключва на 22 декември. След това трябва да бъдат прегледани всички становища, изпратени от заинтересованите страни и накрая да бъде предложено за гласуване на МС. Дали това ще стане до края на годината никой не може да каже, но хиляди, които снощи протестираха на Е-79 бяха категорични: Ако до началото на 2018-а няма положително решение, затварят КПП-тата с Гърция, като това ще продължи, докато държавата не покаже, че иска да развива зимен туризъм не само на думи.

 

Кметът на Разлог Красимир Герчев: Спъва се и развитието на Разлог

06-1-karekmetrazlog„Липсата на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин” спира развитието на туризма и в община Разлог“, заяви кметът Красимир Герчев.

Местната управа също иска да развива зимен туризъм, като идеята е това да се комбинира с голф. Има и инвеститорски интерес към ски писта „Кулиното“ край Предела, но и там, както при Банско, казусът е свързан с промяна на Плана за управление на НП „Пирин“.

„По този въпрос обаче се спекулира много, най-вече от тези, които се обявяват за природозащитници. Трябва да се знае, че при поява на инвестиционно предложение, то следва да мине през всички законови процедури и одобрения. Искаме планината да се ползва за туризъм, защото това са приходи и за общините, и за държавата, и за местното население. Досегашният план е остарял и няма как той да е меродавен за днешните условия, след като икономическата ситуация в страната е променена. Има инвеститори, които търсят и искат да реализират такива добри проекти“, коментира още горещата тема кмета на Разлог.

 

Предстои затваряне на „Кулата“

„Всеки ден ще е така до кабинката, ако и сега не ни чуят, то твърдо сме решени да блокираме и ГКПП-Кулата“. Не може една шепа псевдозелени да разиграват цяла държава и да ни решават съдбините“, викаха хората на протеста.

„Обръщам се към премиера с надежда да постъпи мъдро и до края на годината да се вземе оконочателно решение за втора кабинка“, каза кметът на Банско Георги Икономов на митинга.

„Искаме бъдеще за Банско“, „Бъдеще за нашите деца“, „На кого пречи туризма в Банско“ – плакати с такива надписи издигнаха протестиращите и запяха възрожденски песни при разклона на Симитли. На протеста дойдоха и градоначалниците на Симитли, Струмяни, Разлог, Якоруда, Сандански, Петрич. Останалите изпратиха писма за подкрепа.

„Всички кметове сме тук, защото от туризма се храни целия регион. Писна ни да ни тероризират измислени еколози. Ние искаме бъдеще за икономиката и развитие на градовете в Пиринско. По същата схема, по която съсипват зелените Банско, работят да съсипят и трасето, по което ще минава и магистрала „Струма“, казаха кметовете от региона.

„Ако днес сме 1000, утре ще сме 100 хиляди на протест за втора кабинка, защото това е важно за развитието не само за Банско, а и на целия регион“, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов.

„Тези зелени човечета са чужди агенти, които защитават чужди интереси, а не български, знаете ли какво им е зеленото, това в джоба само, нищо друго“, казва протестиращият Роби Богданов.

„Говорят, че дивата коза е изчезнала в зоните с развит туризъм. Посетете поне един път Пирин. Най-посещаваното място е района на връх Вихрен. И няма турист, който е изкачил Вихрен и да не е направил клип с диви кози. Лъжата я нямаат за нищо тези тъй наречени еколози. Но не е виновен, който яде баницата“, обясни разгневен и банскалията Иван Обецанов.

„Разочаровани сме от политиците, не може години наред да ни лъжат и обещават, че ще има втора кабинка, а когато трябва да вземат решения, да клякат на една шепа самозванци“, писна ни, каза и Милен Димитров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.