Блокираха сървърите на НАП за отчитане на касовите бележки

Сървърите за отчитането на касовите бележки на НАП са отказали да работят за два часа вчера. Това съобщи говорителят на Агенцията за приходите Росен Бъчваров.

Той уточни, че става дума за онези сървъри, които трябва да приемат информацията според новата наредба за фискалните устройства - да подават информация към данъчните на всеки пети минути.

"Вчера за периода между 13.30 и 15.40 часа сървърите на НАП са били неработоспособни, в резултат на което фискалните устройства на един производител при момента, в който се е възстановила връзката на сървърите с фискалните устройства, са започнали да показват съобщения за грешка", обясни Росен Бъчваров.

Проблемът вече е отстранен, съобщиха от НАП и предупредиха търговците да не се възползват от услугите на компании за софтуер, които предлагат продукт за заобикаляне на новите правила.

Според новите изисквания на касовите бележки трябва да има баркод и информацията от тях да се подава до пет минути от плащането в НАП. Вече 56 000 касови апарати работят според новата наредба.

Утре ще има среща с представители на всички софтуерни компании, които работят по системите на касовите апарати, за да се предотвратят нови грешки, допълни Васил Панов, който отговаря за контрола в приходната агенция, и допълни:

"Много бързо се ориентират и към една друга дейност, заради която се наложи тези софтуери да бъдат регистрирани. Предлагат се различни алтернативни варианти, особено в заведенията за обществено хранене, като ползване на таблети, телефони и т.н., за приемане на поръчки, за второ счетоводство. В България всички сме братовчеди и всичко се знае. Нека да не бъдат толкова изобретателни".

В приходната агенция е проведена и среща с Българската петролна и газова асоциация, за да се обсъдят спецификите на фискалните бонове, които трябва да издават бензиностанциите от 1 април.

"На всяка една касова бележка да се отпечатват допълнителна информация за добавената стойност, акциза за всеки литър гориво и респективно информация за покупната за страната цена на горивото и цената, на която то е продадено", каза още Росен Бъчваров.

Той допълни, че това няма да позволи на потребителя да разбере каква е печалбата на бензиностанцията от неговата покупка, тъй като на фискалния бон няма да присъстват другите разходи на търговеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България