БЛС: Необходима е единна национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм

Единна национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм е необходимата мярка за развитие на комплексен туристически продукт в България, според Български лекарски съюз. Това изведе като заключение, зам. председателя на БЛС д-р Галинка Павлова в изложението си на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, организирана от Министерство на туризма и Български лекарски съюз, съобщиха от лекарския съюз.

В първия панел бяха откроени възможностите, които страната ни предлага за привличане на чужденци за лечение в България. Като основен позитив на българското здравеопазване се очерта лесния достъп до медицински услуги, както и високото професионално ниво на специалистите у нас. Според Доц. Руска Христова, член на българското дружество по офталмология, в България се предлагат процедури на световно ниво, като операция на катаракта, рефрактивна хирургия, лечение на глаукома и др., от които пациентите могат да се възползват в кратък период от време и на цена, в пъти по-достъпна от тази в чужбина.

Според доц. Николай Янев, лицево-челюстен хирург в България и Англия, награден за лекар на годината от БЛС за уникална операция с 3D принтиран индивидуален имплант на челюст, България притежава всички предпоставки, за да се превърне в предпочитана туристическа дестинация за медицински и здравен туризъм. Според него, проблем съществува в задържането на качествените кадри в България, поради условията на труд, в които са поставени да работя медицинските лица.

Според д-р Галинка Павлова, зам. председател на БЛС, България бележи напредък в редица медицински специалности – микросъдовата хирургия, чернодробна хирургия, инвазивната кардиология и др., има наличие на висококвалифицирани специалисти и високоспециализирана медицинска апаратура, съществува бърз достъп до квалифицирана медицинска помощ на значително по-ниски цени от останалите държави. Като проблеми, тя изведе липсата на единна информация за ползвателите на медицинската услуга, неефективна координация между институциите и заинтересованите страни, разпокъсана и неактуализирана правна уредба, недостатъчен брой между държавнически спогодби, уреждащи отношенията по реализиране на специфичния туристически продукт и др.

Като основна пречка д-р Павлова изведе липсата на конкретика в предлагания продукт и недобрата информираност на чуждестранните пазари, за възможностите в страната ни.

Въпреки посочените положителни фактори през цялата 2016 г. у нас са се лекували едва 47 500 чужденци, а за първите 9 месеца на тази година техният брой е 26 300., това заяви зам. министъра на туризма, г-жа Ирена Георгиева.

„България се нуждае от набелязване на конкретни мултисекторни мерки за провеждане на Национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм, с цел привличане чуждестранни пациенти за лечение и възстановяване“, заяви д-р Павлова. „Категорично това няма да е епизодично събитие. Тази конференция беше първа и оправда целта си, а имено поставяне на базисни въпроси, проблеми и възможности за развитието на медицински и здравен туризъм в България. От тук насетне е необходима задълбочена съвместна работа с всички заинтересовани страни, така че да успеем да използваме ефективно и пълноценно потенциал на България в този сектор“, коментира д-р Павлова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.