Каракачанов: Не може в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

Николай Нанков: От 25 години има финансов недостиг за пътния сектор

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Карлес Пучдемон може да управлява Каталуния от Белгия

Фоторедакторът на „Труд“ Цветан Томчев откри изложба в Будапеща

Горанов: Слабостите от доклада на ДАНС за контрола на акцизните стоки са отстранени отдавна

Йомер Челик: Няма причини Турция да продължи спазва миграционното споразумение с ЕС

Задържаха 24-годишен след скандал пред дома на жена и юмрук върху полицай

Европейската комисия предлага реформа на ДДС

Ивайло Московски: България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5 G

Васил Велев, АИКБ: Определено има „зелен рекет”, той е факт

БЛС представи алтернативен бюджет на здравната каса без дефицит

Български лекарски съюз (БЛС) изготви макрорамка на бюджета на НЗОК за 2018 г. за медицински дейности, в който не е заложен дефицит.

„Трябва да се сложи край на планирането на дефицит в медицинските дейности и медицинските изделия, прилагани в болничната помощ. Практиката показва, че той винаги е за сметка на дейността на колегите, ангажирани в здравеопазването“, коментира д-р Грозев – председател на БЛС, съобщиха от съсловната организация.

“Когато седнахме на масата да готвим рамката на бюджет 2018, основната ни цел беше да сме кратки, точни и ясни в това, което е необходимо на нас, работещите в здравния сектор. Много са факторите, които налагат промени – населението застарява, което означава че е добре лекувано и преживява по-дълго, откриват се нови болници, има много недооценени пътеки и такива, които не са актуализирани от 10 години.”, сподели проф. Хаджийски – зам. председател на БЛС.

В проекто-бюджета, изготвен от БЛС, са взети предвид размера на здравноосигурителните плащания, които ще се достигнат до края на бюджетната 2017, допълнителните средства по средносрочната бюджетна рамка за 2018 г., както и повишения размер на минималната работна заплата от 01.01.2017 г. и приетото увеличение от 01.01.2018 г.

“Съгласно разчетите на експертите ни, прогнозите приходи в бюджета на НЗОК за 2018 г. могат да достигнат 3 784 000 хил. лева, а има възможност да нарастнат и до 3 855 000 хил. лева. Това на практика е увеличение в рамките на 330 000 – 402 184 хил. лв, сравнено с предходната година”, заяви д-р Грозев.

Увеличението се дължи на повишения размер на минимална работна заплата, завишените здравноосигурителни прагове, променената вноска за сметка на държавата в размер на 5% за здравноосигурените лица, както и на по-успешната събираемост на здравноосигурителните вноски.
“Предлагаме увеличение за ПИМП и СИМП, с което да достигнем 20-22% от бюджет за медицински дейности. Трябва да се осигурят ресурси за регулативните стандарти, увеличаване на обемите и стойността на медикодиагностичните дейности, а с това ще постигнем по-високо качество”, добави Грозев.

Според главния секретар на съсловната организация д-р Борисов, би било редно информацията за това от къде и какви приходи има НЗОК да е публична. Той сподели и предложението на БЛС да се направят различни сметки за приходите в НЗОК, за да са ясни сумите, които влизат във фонда от различните източници – здравноосигурени работещи лица, НОЙ, Социално министерство и пр.

“Настояваме и за някои нормативни промени, които ще внесат спокойствие в системата. За нас е належащо резерва на НЗОК да се намали на 5%, но да може да бъде отварян само при извънредни ситуации като природни бедствия, неконтролируема епидемиологична обстановка и пр.”, каза председателят на БЛС. Според предложение на съсловната организация надсъбраните средства от НАП трябва да се разпределят пропорционално по бюджетните параграфи и дейности.

“Ние искаме пациентите сами да избират болницата, екипа и мястото, където ще се лекуват, а не това да е обект на административни указания. Стремим да се приближим към безлимитна дейност в сектора, защото разходите за здраве са инвестиция в икономиката”, заключи д-р Галинка Павлова – зам. председател на БЛС.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.