БЛС: Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Върховният административен съд отмени решението от 27.01.2015 г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година.

Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година, съобщиха от Български лекарски съюз.

В мотивите на решението се казва, че разпоредбата на чл. 4, ал. 4 от ЗБНЗОК за 2015г. изрично предвижда, че НС на НЗОК разполага с правомощие да приеме правила за условията и реда за определяне и изменение на стойностите по ал. 1, т. 1 и 2 –годишните общи стойности на разходите за всяка РЗОК и на разходите на изпълнителите на БМП.

Разпределението обаче следва да се извърши в рамките на приетите със закона стойности. Никъде в ЗЗО или ЗБНЗОК не е предвидена възможност НС на НЗОК да определя „обем на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на правилата”, тъй като това би означавало да се заложат нови стойности на разходите за БМП, с което биха се иззели функциите на Народното събрание по приемане на Закона за бюджета на НЗОК.

Налага се краен извод, че НС на НЗОК няма компетентност да приема обеми на финансови средства за заплащане на дейностите за болничната медицинска помощ, залагайки процентен механизъм спрямо средствата, получени през 2014г. Единственото възложено му правомощие съгласно чл. 4, ал. 4 от ЗБНЗОК за 2015г. е да определи реда, по който вече утвърдените средства да бъдат разпределени между отделните районни здравни каса и лечебните заведения, обясняват от БЛС.

"След като НЗОК не поиска актуализация на бюджета си, за да заплати дължимите на изпълнителите суми, тъй като в здравеопазването няма лимити, а прогнозни стойности и държавни ангажименти за покриване в пълен размер на оказаната медицинска помощ, то сега ще ги плати с лихви и разноски", посочват още от лекарския съюз.

Какво може да бъде направено вследствие на решението на ВАС?

Според БЛС, изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отговорност за причинените им вреди, но стига да докажат претенциите си. Що се касае до вредите, с оглед съдебната практика и аргументите в Тълкувателно решение № 2 от 27.06.2016 г. на ВАС, на обезщетяване по реда на чл.1, ал. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди подлежат всички доказани вреди, причинени от отменени индивидуални и общи административни актове

Вижте решението на ВАС 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право