Блумсдей изгря пред Столичната библиотека

Участниците в четенето: Анжела Димчева, Ангел Игов, Иглика Василева, Зорница Христова, Марин Бодаков, Анджела Родел

Всяка година на 16 юни по цял свят се чества и съпреживява големият роман на класика на ирландската литература Джеймс Джойс „Одисей”. Романът проследява събитията в един ден от живота на главния герой Леополд Блум –  16 юни 1904 г. в Дъблин. Емблематичната творба е била винаги на челните места в топ класациите на романите на XX век – на сп. „Нюзуик”, сп. „Тайм”, в. „Монд”, на Нюйоркската обществена библиотека. Официално Блумсдей (Блумовден) почва да се празнува в Ирландия през 1982 г., когато се честват 100 години от рождението на гениалния творец. На 16 юни почитателите на Джойс в света по традиция четат откъси от романа, а в самия Дъблин празнуващите, облечени като персонажите от романа от началото на XX век, минават по маршрута на героите, обикалят местата, улиците, паметниците, свързани със събитията в книгата.

Тази година съвместно с посолството на Ирландия у нас Столичната библиотека се включи в традицията, като откри изложба в Мраморното фойе, проследяваща десетките издания на Джойс на различни езици, притежание на библиотеката, както и близо 100 преводни книги на писатели класици с ирландски произход – Оскар Уайлд, Бърнард Шоу, Брам Стокър, Самюъл Бекет, Айрис Мърдок и на съвременни автори – Колм Тойбин, Една О’Брайън, Донал Райън, Мелиса Хил и др.

А на площад „Славейков” се събраха писатели и преводачи, които четоха избрани страници от „Одисей” и привличаха вниманието на минаващите.  Преводачката на българското издание Иглика Василева откри четенето с думите: „На 16 юни ирландците празнуват една измислица, една фикция, наречена „Одисей”. В нея те са главният герой, защото знаят, че романът е написан за тях. Най-главният герой обаче е Дъблин. Дори без да са я чели, ирландците обичат тази книга, защото Джойс пише за хората, които среща всеки ден по улиците, площадите, кръчмите, църквите, болниците. Всички тези места носят същите имена, каквито са били и в 1904 г.”. 

В четенето се включиха: Анджела Родел, Марин Бодаков, Ангел Игов, Зорница Христова и Анжела Димчева. На Блумсдей се почита не само творчеството на Джойс, но и произведенията на всички ирландски писатели.

Коментари

Задължително поле