БМФ Порт Бургас с безпрецедентни обеми на контейнерния трафик през първата половина на 2023 г.

Борис Балев, изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас

Като водещ пристанищен оператор в България БМФ Порт Бургас постави нов рекорд, показвайки стабилната си позиция в бранша. Това постижение не само отразява отдадеността на пристанището, но и демонстрира способността му да се справя с динамиката на пазара. БМФ Порт Бургас планира по-нататъшно развитие на своята инфраструктура с подкрепата на Фонд „Три морета“, иницииран от BGK – Полската банка за развитие.

• През първата половина на 2023 г. БМФ Порт Бургас постигна рекордни показатели за обработка на контейнери, демонстрирайки способността си да се адаптира към променящите се пазарни условия и да запази лидерската си позиция.

• Проектът REBIRTH28 представлява стратегически напредък за пристанище БМФ Порт Бургас, включващ изграждането на дълбоководно корабно място за контейнеровози, която ще увеличи капацитета на пристанището и ще допринесе за устойчивото развитие чрез намаляване на въглеродните емисии.

• Пристанище БМФ Порт Бургас има централна роля като стратегически актив в рамките на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“, с голямо логистично значение и принос за регионалното икономическо развитие.

Богдан Завадевич - Мениджър международни анализи в BGK

Инициативата „Три морета” и едноименния инвестиционен фонд бяха представени в Бургас пред журналисти. На пресконференцията присъстваха: Борис Балев - Изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас,  Джо Филипс - Ръководител на инвестиционния фонд „Три морета” и на инвестициите в  Amber Infrastructure Group, Кристиан Рой - Инвестиционен директор в Amber Infrastructure и член на борда на директорите на БМФ Порт Бургас, Борис Венцел - Старши пристанищен съветник във фонда „Три морета”, Кшищоф Сенгер - Директор на BGK /Полска банка за развитие/, член на борда на фонда „Три морета”, Богдан Завадевич - Мениджър международни анализи в BGK/ Полска банка за развитие/ и Цанко Арабаджиев  - изпълнителен директор на  Българска банка за развитие.

Джо Филипс, ръководител на инвестиционния фонд „Три морета” и на инвестициите в Amber Infrastructure Group

През първата половина на 2023 г. общият обем на товарооборота в БМФ Порт Бургас достигна почти 3 милиона тона, което подчертава ефективността на компанията. Това постижение не само отразява стремежа на пристанището към високи постижения, но също така показва способността му да се адаптира и просперира в променящите се пазарни условия.

Кристиан Рой, инвестиционен директор в Amber Infrastructure и член на борда на директорите на БМФ Порт Бургас

По-специално, пристанището регистрира увеличение от 12% в обемите на контейнерите в сравнение със същия период на миналата година. Тези обеми представляват забележителните 49% от общия пазарен дял в България, затвърждавайки позицията на БМФ като движеща сила в морския сектор, като спечели още 5% от своите конкуренти през посочения период.

Борис Балев, главен изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас

Коментирайки този важен момент, г-н Борис Балев, главен изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас, заяви: „Горди сме да обявим увеличение на обемите товари, обработени в пристанището, което е доказателство за доверието на нашите клиенти и огромната отдаденост на нашия екип. Постигнатите нива, подхранват волята ни да продължим да предоставяме най-добрите услуги, както и иновативни и гъвкави решения за нашите партньори. Постигаме тези резултати благодарение на нашето широко портфолио от услуги, авангардни технологични внедрявания и неуморните усилия на изключителния екип на БМФ Порт Бургас”.

Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на Българска банка за развитие

Гледайки напред, БМФ Порт Бургас остава непоколебим в своя ангажимент към успеха, предоставяйки най-добрите пристанищни услуги на своите клиенти и партньори. Както се подчертава от фокуса й върху проекта REBIRTH28, стратегията на компанията за растеж и устойчиво развитие покрива най-високите стандарти на професионализъм.

БМФ Порт Бургас

БМФ Порт Бургас е частен, многофункционален пристанищен оператор на Пристанищен терминал „Бургас Изток-2“ и Пристанищен терминал „Бургас Запад“. Разположен в Бургаския залив, по крайбрежието на Черно море, БМФ Порт Бургас управлява най-близкото до Босфора дълбоководно пристанище..

Работейки по силата на два концесионни договора с Министерството на транспорта и съобщенията на България, БМФ Порт Бургас има сериозен опит в пристанищните услуги и привличането на клиенти през последното десетилетие. Завършените стратегически инвестиции включват разработването на специални съоръжения за контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърно и проектни товари, като в момента се подготвят различни разработки. Това позволи на БМФ Порт Бургас да се превърне в основната морска врата на България, обработвайки около 7 милиона тона товари през 2022 г.

Проект REBIRTH28

През февруари 2023 г. БМФ Порт Бургас направи голяма крачка напред в разширяването на своите възможности, за да обслужва нарастващото търсене на контейнерни превози в региона. Пристанището официално започна строителството на първото в България дълбоководно корабно място за контейнеровози. Строителството е част от проект „Увеличаване дела на мултимодалния транспорт с ниски емисии в пристанището от основната европейска транспортна мрежа Бургас чрез нова инфраструктура за корабно място № 28 (REBIRTH28)“, съфинансиран по програмата за свързване на Европа (CEF) за транспорт.

Новопостроеното кейово място е предназначено за обслужване на последно поколение контейнеровози, оборудвано с най-съвременни съоръжения и първокласни услуги, за да отговори на нуждите на клиентите. С новия кей пристанището не само ще може да приема контейнеровози, които не могат да акостират другаде в България, но и ще направи първите стъпки за внедряване на решения за електроснабдяване на пристанището и на корабите от брега.

Проектът ще създаде нова пристанищна зона, предназначена за движението на контейнери, обработвани със зелени кранове и транспортирани по железопътен транспорт в цяла Европа. Част от проекта е посветена на възстановяване на функционалността на железопътните линии, разположени вътре в терминала, като се използват електрически маневрени локомотиви за подготовка на конвоите, повишавайки модалния дял на железопътния транспорт на пристанището.

С това разширяване пристанището на BMF цели да укрепи позицията си на водещо контейнерно пристанище в Черноморския регион и да предложи по-добра свързаност за бизнеса, който иска да внася или изнася стоки. Това ще увеличи възможностите за превоз на товари по международните коридори, преминаващи през БМФ Порт Бургас, като Европейски коридор  „Ориент/Източно Средиземноморие“ , Коридор TRACECA и Транс-Каспийски Международен Транспортен коридор

/ Среден коридор /. Освен това въглеродният отпечатък ще бъде значително намален, за да се насърчи екологичното боравене и транспортиране на стоки.

3SIIF за стимулиране на икономическото развитие

БМФ Порт Бургас е един от най-важните активи в портфолиото на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“на трите морета (3SIIF) – специализиран търговски инвестиционен фонд, фокусиран върху критични инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа. Оглавяван от Полската банка за развитие в сътрудничество с институции за регионално развитие, този фонд работи с търговски, пазарен подход, целящ да осигури диверсифицирани инвестиции и атрактивна възвръщаемост на заинтересованите страни.

Кшищоф Сенгер, директор в BGK, Полска банка за развитие и член на борда на 3SIIF

„Една от основните цели на инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ беше да инвестира в проекти, които ще засилят свързаността по европейската ос Север-Юг. БМФ Порт Бургас се вписва идеално в това начинание със стратегическото си местоположение в Черно море. Предвид събитията от последните месеци значението на пристанището не само за България, но и за целия регион на „Три морета“ се увеличи значително. Благодарение на по-нататъшното разширяване на пристанището, възможностите за търговия и обмен за цяла Централна и Източна Европа и след това ще се увеличават“ – казва Кшищоф Сенгер, директор в BGK, Полска банка за развитие и член на борда на 3SIIF.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции