БНБ определи системно значимите банки, ето кои са

Целта на буфера е да укрепи капацитета на тези финансови институции за поемане на загуби

Управителния съвет на Българската народна банка определи осем банки за други системно значими институции (ДСЗИ), както и нивото на буфера, което трябва да поддържат върху рисковете си експозиции от началото на следващата година, става ясно от съобщение на Централната банка.

Новото ниво на буфера за осемте банки, определен на индивидуална и консолидирана основа, прилаган към общата стойност на рисковите експозиции, влиза в сила от 1 януари 2023 година.


Източник: БНБ

БНБ оповестяването на решението се извършва един месец след уведомлението до Европейския съвет за системен риск. Решението на УС на БНБ е взето при спазване на заложените процедури за макропруденциални инструменти с Европейската централна банка, посочват от БНБ.

Буферът за друга системно значима институция е макропруденциална мярка с превантивен характер, която е насочена към банките със системна значимост, става ясно официалния сайт на БНБ.

Целта на буфера е да укрепи капацитета на ДСЗИ за поемане на загуби, като по този начин се ограничи прехвърлянето на рискове от потенциална стресова ситуация в системно значима банка към други кредитни институции или банковата система като цяло. Чрез по-високите капиталови изисквания се засилва устойчивостта на системните институции към неблагоприятни шокове и се подсигурява нормалното функциониране на банковата система дори във време на значителни неочаквани бъдещи загуби, пише на сайта на БНБ.

Разделът за буфера за други системно значими институции на интернет страницата на БНБ е актуализиран съгласно взетото решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси