Корнелия Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

Над 50 деца твориха в работилница за мартеници в Елена

Рекордьор с 20 влезли в сила присъди обрал жилища в Търново Съдят дръзкия апаш за пореден път

Горанов: Младежката безработица и ниският ръст на заплатите ограничават растежа в ЕС

Майка бие 3-годишните си близначета, чиния от стената ударила едното

Лекар отстрани безкръвно 4 кг тумор в Бургас

Tрима на съд в Шумен за укрити данъци за над 26 000 лв.

Разследват опит за палеж на кола в Разград Три автомобила са пострадали при палеж и вандалства в района

Съдят неправоспособен шофьор за подкуп на полицаи

Себастиан Курц идва в София на 15 март

Каракачанов: За да можем ефективно да използваме армията при кризи, трябва да сме я подготвили и осигурили

Руският гражданин Жерар Депардийо иска да се мести в Алжир

Възстановена е работата на граничните пунктове Те останаха затворени близо час

В Турция са издадени заповеди за арести на 170 военни

Делио Роси претърпя операция

БНБ печата 61 млн. броя нови банкноти догодина

Общо 61 милиона броя нови банкноти от три номинала ще отпечата БНБ през 2017 г., а разходите за тях ще възлязат на 7 млн. лв., предвижда бюджетът на централната банка за догодина.

В обращение ще влязат и нови 188 млн. броя, като това ще струва 11 467 000 лв., или с 4.7% повече спрямо 2016 г.

При определянето на необходимото количество банкноти и монети от БНБ са взели предвид подмяната на изхабените в процеса на обращение банкноти и поддържането на запаси от банкноти и разменни монети.

За експертизи и унищожаване на негодните пари през 2017 г. ще бъдат отделени 1,57 млн.. лв., като в тях е включено претопяването на сребърни монети на стойност 1,56 млн. лв.

За догодина БНБ предвижда с 2,7% до 94 млн. лв. свиване на разходите си за издръжка спрямо тази година. В сравнение с 2016 г. размерът им е намален с 2,57 млн. лв.

Според бюджета на централната банка през 2017 г. за заплати на персонала ще бъдат отделени 27,5 млн. лв. От БНБ отбелязват, че възнагражденията на членовете на управителния съвет на БНБ остават непроменени. Управителят на БНБ Димитър Радев и догодина ще получава по 15 368 лв. на месец, подуправителите по 13 173 лв., а другите членове на УС по 4391 лв.

Въпреки това бюджетът за заплати е с 883 000 лв., или с 3,3% по-висок спрямо утвърдените за 2016 г. Увеличението е свързано с промени в законодателството, обясняват от банката.

„Възнагражденията на служителите в БНБ не могат да бъдат по-ниски от възнагражденията на служители със сходни функции в други банки. Постигането на нивата на общите средномесечни възнаграждения в банките за групата „ръководен персонал“ (4341 лв.), както и запазването на общите месечни възнаграждения за групите „специалисти“ (в размер на 1938 лв.) и „поддържащ персонал“ (в размер на 1038 лв.) води до посоченото увеличение, установено след проведено проучване на нивата на възнаграждение в банките в страната“, пише в бюджета на институцията за догодина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.