Боби Бобев: САЩ заостриха вниманието си към Западните Балкани

Боби Бобев. Факсимиле: БНТ

САЩ заостриха вниманието си към Западните Балкани, коментира по БНР професор Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Професорът сочи, че през последните месеци е назначен специален пратеник на президента Тръмп за региона – Матю Палмър, а след това американския посланик в Германия Ричард Гренел е определен за постоянен представител на президента в диалога между Белград и Прищина.

Според професор Бобев американският посредник е отправил две ясни послания – диалогът между двете страни да бъде незабавно възстановен, като Косово оттегли стопроцентовите мита върху вноса на сръбски стоки, а Сърбия да прекрати негативната си кампания за оттеглянето на признаването на косовската независимост.

Бившият български посланик в Албания и Косово посочи, че Америка е дала на Прищина и Белград ясен знак, че ако това не се случи, САЩ ще се оттеглят от посредническата си мисия.

Въпреки че е налице известен пробив с откриването на въздушна линия между Белград и Прищина и плановете да бъде възстановена железопътната връзка, не очаквам диалогът между Сърбия и Косово да бъде възстановен много скоро, посочи още професор Бобев.

Коментари

Задължително поле