Богати музиканти върнаха помощи

Мъж и жена от шуменската община Каолиново получавали в продължение на 2 г. и половина социални помощи за отглеждане на детето си, докато по сметките им постъпвали хиляди евро от чужбина. Доходът им отвън достигал до 14 477 евро годишно, но в подавани молби-декларации, подписвани от двамата, попълвали символични суми от пенсия межу 1300 и 1600 лв.

Документите с невярно съдържание били подавани пред Социално осигуряване-Каолиново за времето от 7 декември 2010 г. до 15 май 2013 г. Пет молби /за помощ при бременност, за отглеждане на дете до 1 г. и за получаване на месечни помощи до завършване на средно образование б.а./ подали майката Е.М. и бащата на детето й Е.А. през 2010, 2011, 2012 и 2013 г.

След проверка социалните служители изловили външните постъпления и сезирали прокуратурата. Стигнало се до досъдебно производство. Сега мъжът и жената са върнали държавната подкрепа в размер на 2 510 лв. „

Така в края на миналата седмица са успяли да сключат споразумение с обвинението за извършеното документно престъпление. Районният съд в град Нови пазар е одобрил наказание пробация - по 1 г. и шест месеца за всеки. За това време няма да променят настоящия си адрес и ще се подписват два пъти седмично пред пробационен служител. Ще платят и близо 600 лв. деловодни разноски.

Разследването срещу 30-годишната жена и 38-годишният мъж продължава за произхода на доходите им от чужбина. Известно е, че той е работил като музикант, но ще се изяснява дали постъпленията са от такава дейност или от друго доходно "занятие".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България