Богатството на българските носии омайва Европа

В Националния музей на Княжество Лихтенщайн снощи беше открита изложба "Богатството на българските народни носии", съобщиха за «Труд» от посолството ни в Берн. Експозицията е част от богатата експозиция на традиционни български носии на Етнографския музей в Пловдив.

Изложбата е организирана от посолството на Република България в Конфедерация Швейцария съвместно с Лихтенщайнския национален музей и с подкрепата на почетния консул на Република България в Княжество Лихтенщайн г-н Хелмут Шверцлер. Културното събитие е в рамките на програмата на посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн за отбелязване на Председателството на България на Съвета на ЕС 2018 г.

При откриването на изложбата директорът на Лихтенщайнския национален музей проф. Райнер Фолкомер подчерта изключително доброто сътрудничество на музея с посолството на Република България в Берн, благодарение на което сме свидетели и на този активен културен обмен между двете страни в последните няколко години. В своето приветствие към гостите - десетки представители на политическия, културен и бизнес елит на Лихтенщайн и Швейцария, сред които депутати от Националния парламент на Швейцария и принцеса Хилдеград фон Лихтенщайн, посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева отбеляза стремежа на посолството ни в рамките на програмата за отбелязване на Председателството на България на Съвета на ЕС 2018 да организира не само политически, но и редица културни събития, които да представят богатото културно-историческо наследство на страната ни, защото културата, изкуството, общата история не познават граници и те са тези, които свързват и обединяват страните на нашия континент в общия ни дом - Европа.

Изложбата представя 12 традиционни, автентични български облекла от различни региони на България, които са част от богатия музеен фонд на Регионален етнографски музей Пловдив. На откриването присъства лично директорът на музея доц. д-р Ангел Янков, който сърдечно благодари на проф. Фолкомер за отправената покана музеят да гостува в Лихтенщайн със своя експозиция, както и на посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн за оказаното съдействие по организирането й. Той използва възможността и отправи покана към Лихтенщайнския национален музей да гостува със своя експозиция в Етнографския музей в Пловдив през 2019г., когато градът ще бъде културна столица на Европа. Поканата беше приета с удоволствие и спонтанно се сформира група от желаещи да посетят страната ни и специално гр. Пловдив през 2019 г. Присъстващите проявиха голям интерес към уникалните експонати и аплодираха малките бългърчета в национални носии, които поздравиха гостите на немски език.

Изложбата ще продължи до 27 май 2018г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа