Фирма на жената на Лозан Панов купила от „Артекс“ четиристаен апартамент и два гаража за 225 евро на квадрат

Румен Радев ще се срещне с президента на Египет

Британските депутати поемат контрола върху Брекзит за един ден

С един удар – 4 глупости

Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Боговете на виното ще слязат в село Илинденци

За 25-път в село Илинденци ще дойдат боговете на виното. Единствено в това струмянско село се изпълнява запазеният от хилядолетия тракийски ритуал по зарязване на лозята наречен „Розалии“ . Заради това и селото е магнит за гости от чужбина.

В събота на 4 февруари при хората ще слязат древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският – БАКХУС и Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца.

Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята.

Село Илинденци е прочуто с отглеждането на най-прочутият сорт бяло грозде „керацуда“, който носи и славата на района. След зарязването в Илинденци ще настъпи и най-вълнуващия момент за производителите на вина и лозарите-конкурс за червени и бели вина. Специална комисия ще определи и кой ще бъде тазгодишния носител на титлата Цар на виното.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.