Боговете на виното ще слязат в село Илинденци

За 25-път в село Илинденци ще дойдат боговете на виното. Единствено в това струмянско село се изпълнява запазеният от хилядолетия тракийски ритуал по зарязване на лозята наречен „Розалии“ . Заради това и селото е магнит за гости от чужбина.

В събота на 4 февруари при хората ще слязат древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският - БАКХУС и Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца.

Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята.

Село Илинденци е прочуто с отглеждането на най-прочутият сорт бяло грозде „керацуда“, който носи и славата на района. След зарязването в Илинденци ще настъпи и най-вълнуващия момент за производителите на вина и лозарите-конкурс за червени и бели вина. Специална комисия ще определи и кой ще бъде тазгодишния носител на титлата Цар на виното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони