Богомил Николов: България е една от малкото страни в ЕС, в които няма виртуален мобилен оператор

Когато има дългосрочни отношения, може съответният доставчик да изпита затруднения и да задейства клаузата, за да избегне загуби и да фалира. Тези точки в договорите досега не са били използвани. Трите оператора са решили да ги активират. Големият въпрос, който трябва да се разследва, е дали има картел, а това се доказва най-трудно. Това каза за Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"В желанието си да използват натрупаната инфлация от 2020 г. операторите бързаха да активират клаузата точно преди празниците. Това от маркетингова гледна точка е голяма глупост. Щетата, която си нанесоха с предколедното сурвакане, е голяма. България е една от малкото страни в ЕС, в които няма виртуален мобилен оператор. По статут и регламент ние с вас можем да направим такъв, стига един от съществуващите оператори да ни даде достъп до мрежата си и да имаме разрешение от КРС. Това обаче не се случва. Никой от операторите не допуска конкуренция. Затова трябва да се промени законът. След като се създаде регламент, собствениците на мрежите да са длъжни да допускат всички търговци, така както е с електропреносната мрежа", допълни още Богомил Николов.

"Конкуренцията винаги е най-доброто лекарство, това дава повече избор на потребителите. Практиката го доказва, особено в интернет. При онлайн покупки много потребители научават, че търговецът не си е публикувал адреса. Също така клиентите получават отказ за връщане заради нарушена опаковка. Това обаче не е вярно. Това право  е дадено на потребителя, за да може да изпробва стоката. Затова, когато се купува от разстояние, клиентът има право да върне стоката в 14-дневен срок. Такива сигнали започнаха да пристигат при нас миналата година. Търговците и куриерските фирми нямат капацитет да поемат наплива. Ако поръчвате онлайн, правете го навреме, нямаме предвидена по закон глоба за забавена поръчка", каза Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика