„Бог високо“ е премиерното заглавие на Видинския драматичен театър

Снимка: Общински театър „Владимир Трандафилов“

Новият творчески сезон Видинския драматичен театър ще открие в премиерното заглавие „Бог високо“. Автор на пиесата е проф. Кирил Топалов и тя е посветена на Видин. След 35 години пиесата "Бог високо" от проф. Топалов отново се завръща на театралната сцена и ще бъде поставена от режисьора Минчо Събев. 

Тя проследява събития, случили се във Видин при управлението на Осман Пазвантоглу и пребиваването в града на Софроний Врачански. Пиесата е написана през пролетта на 1989 година и за първи път е представена от Театъра на словото към Съюза на българските артисти. 

Проф. Топалов преподава възрожденска литература в университета, написал е  много книги по възрожденска литература.

Времето, в което е живял Софроний Врачански винаги го е привличало, защото то е по свой начин революционно, споделя професорът. България в този период за първи път започва да осъзнава, че след Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, ние сме народ с минало, с героична история.

Обикновено осъзнаването на една личност става мъчително, с цената на жертви, но и с цената на отваряне на пътища напред. В пиесата авторът е искал да  покаже бляскавата роля на Софроний по време на видинския му период, да разкаже за сблъсъка му с друга интересна личност- тази на Осман Пазвантоглу, който дава пример на едно по-различно отношение към хората, по-голяма толерантност, чисто верска и национална, друго различно отношение  към държавата, към държавността. 

Пиесата “Бог високо“ е многопластова от към идеи и внушение. Авторът и е щастлив, че видинския театър след толкова години отново се обърна към пиесата, защото тя по своите внушения, звучи съвременна и днес.

Режисьорът на пиесата Минчо Събев споделя пред журналисти, че в нея има много съвременни внушения. „Спектакълът е една политическа игра, но освен игра, в него има любов и хумор. Пиесата звучи актуално, защото и днес въпросите на демокрацията, независимостта, диктатурата, агресията, на религиозната и расова вражда и омраза са актуални. Нашето послание е текст на Софроний Врачански: „Повярваш ли, че злото не е вечно, ти вече си свободен“. Въпросът е да повярваш, допълва Минчо Събев. В пиесата „Бог високо“ конфликтът между властта и любовта се персонализира в образа на Пазвантоглу и я определя като една трагикомедия. 

Сценографията е на Богдан Гешев, музиката – на Валя Бояджиева. Костюмите са изработени в ателие „Полин“. В спектакъла участват актьорите Красимир Рангелов, Ивайло Симеонов, Николай Янев, Петьо Цеков и Ирина Флорова – Капелова. Свой дебют на видинска сцена ще направят младите актьори Калина Савова и Симеон Георгиев. Премиерата на "Бог високо" е на 23 октомври в салона на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин и на нея се очаква да присъства проф. Кирил Топалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони