„Бог е на моя страна“, обяви Тръмп в Милуоки (обзор)

В момента кипи война в Европа и Близкия Изток. Настоящото управление дори не може да се справи, каза Тръмп в речта си в Милуоки.

Демократите предизвиквали войни и разсипия

Драконовски мерки срещу мигрантите

“Бог е на моя страна”, каза Доналд Тръмп пред препълнената конгресна зала в Милуоки, щата Уисконсин, където в петък официално прие номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември.

Конгресът на партията дойде по-малко от седмица след неуспешен опит за покушение. На 13 юли по време на предизборен митинг в Пенсилвания Тръмп беше улучен с куршум в дясното ухо, а Сикрет Сървис бяха обект на сериозни критики заради пропуските в сигурността.

Тръмп започна речта си, продължила повече от 90 минути, като разказа на делегатите как се е чувствал по време на атаката. “Чух свистящ звук и усетих, че нещо ме удари. Кръвта се лееше навсякъде, но се чувствах много сигурен, защото усещах, че Бог е на моя страна”, обясни той.

Символично на сцената бе изнесен манекен, облечен в пожарникарска униформа, на която беше изписано името на Кори Комператоре, който загина при стрелбата, докато се опитваше да предпази семейството си от куршумите на нападателя. Той бе почетен с минута мълчание.

В речта си Тръмп изрази увереност, че ще бъде избран и повтори основните моменти от визията си за САЩ ако се завърне в Белия дом. Сред неговите приоритети са затягане на граничната сигурност, връщане към добива на изкопаеми горива и намаляване на данъците.

“При сегашната администрация ние наистина сме една държава в упадък”, подчерта бившият президент републиканец, осъждайки инфлацията през последните години, пристигането на мигранти на границата и международните конфликти, за които хвърли вината върху Байдън.

“Нашите противници наследиха един мирен свят, но го превърнаха в планета във война... Вижте тази атака срещу Израел, вижте какво се случва в Украйна”, подчерта още Тръмп.

“Ще затворя границата още в първия ден след като спечеля”, даде да се разбере той, обещавайки да сложи край на нелегалната миграция и да завърши строежа на стената по границата с Мексико - един от проектите по време на предишния му президентски мандат.

По повод появилите се съобщения, че Джо Байдън възнамерява да се откаже от надпреварата за Белия дом, британският в. “Индипендънт” прогнозира, че това може да стане още “този уикенд”, тъй като е изправен пред нарастващ натиск от страна на водещите демократи, а бившият президент Барак Обама е поискал той да “обмисли сериозно” кампанията си.

Според вестника двама ключови съпартийци на Байдън - Нанси Пелоси и Чък Шумър - са му казали на четири очи, че неговото време е изтекло. Бившата председателка на Камарата на представителите и лидерът на мнозинството в Сената са провели разговори с президента, като са го предупредили, че не може да победи и рискува да повлече надолу цялата партия.

Белият дом обяви, че президентът е болен от коронавирус и има “леки симптоми”, но Байдън бе видян да се качва предпазливо по стъпалата към “Еър Форс-1” в Невада. Диагнозата му бе поставена само няколко часа след като президентът заяви, че ще се откаже от поста си само ако лекарите отидат при него и му кажат, че има проблем, посочва британският вестник.

Макар публично Байдън да се зарича, че ще остане в листата, телевизия Си Ен Ен коментира, че упорството му се смекчава и сега той е “по-възприемчив към тревожните призиви” във връзка с перспективите му, а американският новинарски сайт “Аксиос” също твърди, че президентът може да се откаже още този уикенд, поради натиска на висши демократи.

Последното допитване на “Асошиейтед прес”, според което почти две трети от демократите искат Байдън да се оттегли от президентската надпревара, рикошира както в Белия дом, така и в Конгреса. Паническата кампания за натиск сега се стоварва върху Байдън. Тя е безмилостна - и координирана, посочва “Аксиос”, цитиран от БТА.

В същия дух в. “Ню Йорк таймс” коментира, че демократите са в състояние на хаос и са стигнали до заключението, че не могат да спечелят изборите. Вестникът отбелязва, че докато републиканците се сплотяват около Тръмп, то демократите обикаляли Байдън като акули.

Друг американски вестник, “Уолстрийт джърнъл”, допълва, че лидерите на демократите отлагат процедурния вот за утвърждаване на неговата кандидатура преди конгреса през август, тъй като се опасяват от големи загуби при вътрешнопартийното гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка