Бодигардовете на Ким: Синове на богаташи, които биха пили и отрова заради него

Всички те си приличат физически, след като са избрани, преминават през изключително тежката подготовка и нямат право да работят на тази длъжност повече от десет години.

Сигурно сте ги забелязали. Те са постоянно с Ким Чен Ун и непрекъснато тичат до него, дори когато Ким е в колата. Те са към Главното управление на адютантите, около 300 човека, като половината от тях са бодигардове, а останалите са шофьори и технически персонал. Носят специални знаци, за се да знае, че принадлежат към екипа на Ким Чен Ун, и също така използват серия от пароли и криптирани кодове.

Винаги, независимо от времето и условията, са облечени в строги костюми и публиката може да ги види как тичат редом с черните лимузини, в които е Ким (или понякога негови двойници), пише Би Би Си. Анализаторът Майкъл Мадън обяснява пред британския вестник, че "Ким не оставя абсолютно нищо на случайността".

„Ким има само три „нива“ на незабавна защита, а също така тук влиза и цялата сила на хората, които никога няма да видим“, казва Мадън, обяснявайки как най-често ги вербуват директно от севернокорейската армия. Критериите са строги – всички те трябва да са еднакви по височина с вожда, който защитават, физически не трябва да се отклоняват прекомерно от нищо и трябва да боравят добре с огнестрелно оръжие и да са отлични в бойните изкуства.

Членовете най-често идват от високопоставени и уважавани семейства в Корея и преди да ги ангажират с отговорната длъжност, семействата им са проучвани в детайли от службите на Ким до две поколения назад. Отказът от предложената длъжност, казва Мадън, не е правилна опция. След като бъдат приети (или принудени) в програмата, те преминават интензивни тренировки за издръжливост, физическа и психическа подготовка и други видове тренировки. Независимо дали Ким Чен Ун се разхожда или се вози в кола около него, винаги трябва да има кръг от поне осем бодигарда, които постоянно въртят очите на всички страни си и наблюдават събитията. Те са, а това е израз на голяма сила и важност, единствените невоенни хора, на които е разрешено да имат някакъв вид огнестрелно оръжие близо до Ким. Но най-важната им роля е да наблюдават околната среда и евентуално да реагират на опасност, като защитават с телата си Ким. Синът засили сигурността предвид практиката на Ким Чен Ир, който имаше по-малко видими защитници.

Бодигардовете носят западни костюми и вратовръзки, докато шофьорите носят ленени, памучни или кожени ръкавици, докато шофират. Както по филмите, в ушите си имат "бръмбари", чрез които общуват. Те рядко остават на тази длъжност повече от 10 години.

Бодигардовете са първата стъпка на защита, докато втората и третата са съставени от командването на охраната. Те отговарят за проверката и обезопасяването на всички пространства (открити и закрити), в които Ким и неговият антураж се движат, било то частни жилища, офиси или градски сгради. Осигуряват интернет и телефонни линии, а сред тях има и много IT специалисти. Обикновено в командването отиват тези, които са работили десет години като бодигардове.

При срещата на севернокорейския лидер с Доналд Търмп преди няколко години, три самолета пристигат от Корея в Сингапур, където се провежда срещата. Екипи от телохранители и команди са в поне два от тези три самолета. Същият екип трябва да опита всяка цигара, храна или напитка преди Ким, за да не бъде отровен случайно великият лидер, а с него в Сингапур идва цял медицински екип, включващ поне двама лекари. Една група хора винаги е на няколко метра от Ким, друга обикаля хотела, а трета по улиците около него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл