Божидар Данев: Има срив на инвестициите

Имаме добър ръст на Брутния вътрешен продукт (3.4-3.9%), но той е за сметка на рязко подобряване на търговския баланс на страната ни. Ръстът на оръжейната промишленост е временно явление във връзка с войната в Близкия изток. Това заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, по БНТ.

"В България има срив на инвестициите. За първи път българската индустрия изнася повече, но няма инвестиции, няма качествени работни места, няма нови продукти. Това е много опасно и дългосрочно явление вече в рамките на три години", предупреди Данев.

"Най-обезпокояващото е, че в структурата на приходите намалява частта на ДДС, данък печалба, крият се и приходите от акцизите.Трудно бихме могли да говорим за ефикасност на данъчната ни система. Освен с най-ниски доходи, страната ни е с най-нисък БВП на глава от населението. Ако в Румъния нарасна с 30%, в България не е така, ние изоставаме", каза изпълнителният председател на БСК.

Според Божидар Данев добавката за трудовия стаж е противоконституционна. "Заплащането трябва да е в зависимост от извършеното, а не от възрастта. Защо държавата премахна допълнителното стимулиране в държавната администрация? Имаме дискриминация. Ние сме се превърнали в балкански анклав, който няма нищо общо с Европа - с минимални осигуровки, събиране на отпадъци и.т.н десетки неща", коментира той.

Данев оцени ситуацията в образователната система като драматична: "Средната възраст на учителите е над 50 години. Ако искаме да вървим напред, трябва коренно да променим българската политика".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика