На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Божидар Данев – Меценат в бизнеса

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев

За да говорим за доходи, трябва първо да говорим за производство – е тезата, която Божидар Данев защитава вече 25 години, в които е начело на една от национално представените работодателски организации у нас – Българска стопанска камара. И допълва: „Не може да се раздават доходи, без да има икономика.“ Данев е избран за председател на БСК през 1993 година, а от 2011 г. е неин изпълнителен председател. До дни ще оглави Асоциацията на организациите на българските работодатели. Постът се дава на ротационен принцип, а мандатът му е една година.

Божидар Данев е възпитаник на Техническия университет в София, в който се дипломира през 1965 г., след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките. Получава награда на БАН “най-добра научна разработка” и национална награда “научна разработка с най-голям икономически ефект”. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи. Хабилитира се като старши научен сътрудник. Две години провежда следдокторска специализация в Университета в Хановер, Германия, по управление на системи. Чете лекции във Германия, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др.

Работи в Българската индустриална стопанска асоциация, а през 1987 г. става заместник-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси.

В периода 1991-1997 г. е и главен изпълнителен директор на Софийската фондова борса. До 2010 г. Божидар Данев е член на УС на Българската академия на науките и заместник-председател на Настоятелството на Нов български университет.

Има над 100 научни публикации в наши и чуждестранни издания и три монографични публикации.
Данев е твърд противник на административното определяне на минималната заплата у нас. Според него тази порочна практика „нанася сериозни рани на българската икономика“. „В последните години, под натиска на синдикати и определени политически кръгове, ние непрекъснато променяме минималната работна заплата, без да се променя БВП с необходимите темпове“, казва Данев.

И твърди, че управляващите са се концентрирали и дебатират единствено как да се вдигат административно заплатите в определени сектори, а никой не се занимава с проблема как да се повиши брутният вътрешен продукт и каква да е индустриалната политика на държавата. „Ако икономиката расте с по-бързи темпове, заплатите автоматично ще се увеличават и ще има най-после сближаване със стандарта на живот в Европа“, посочва председателят на БСК. Той е категоричен, че трябва да спрем да изнасяме суровини, а да започнем да произвеждаме готови продукти. „Защо да не можем да произвеждам захранващи системи например, за да има повече добавена стойност? Защо трябва да изнасяме зърно за Турция, а да внасяме тестени изделия от там, след като можем да ги правим тук, а добавената стойност да остане в българската икономиката?”.
Позициите му често предизвикват остра реакция от страна на синдикатите и работниците. Такъв е и случаят с изказването му, че младите хора у нас предпочитат да работят като чиновници, заради по-леката работа и по-доброто заплащане в сравнение с реалния сектор.

Казва, че качества като дисциплина, отговорност към екипа и желание за победа му ги е дал спортът. Две поредни години е бил републикански шампион по баскетбол за юноши. „Благодарение на спорта, с който никога не съм се разделял напълно, все още мога да си завързвам на куц крак връзките на обувките, въпреки годините. Все още мога, като погледна надолу, да видя върховете на обувките си“, разкрива Данев.

Другата му голяма страст е изкуството, където твърди, че намира спокойствие и хармония със себе си и със света. „Парите могат да се преброят, но изкуството не подлежи на броене. Така е и при дарителството. В проекцията на времето, изправени до изкуството, финансовите средства и политиката не са повече от разочарование“, казва Божидар Данев. Започва да колекционира предмети на изкуството още като студент. И определя колекционерската страст като благороден вирус.

„Това е зараза – човек, като придобие няколко картини, започва да иска още и още, а освен това има нужда да ги споделя с хората“. Признава, че с времето част от художниците, чиито произведения колекционира, му стават приятели. Така беше с Генко, с Нерон, с Емил Стойчев, Греди Асса, изброява Данев.

Вече има колекция от около 100 работи, като част от картините и скулптурите беше дарена от семейството му при откриването на галерия UniArt в Нов български университет.

Вицепрезидент е на BusinessEurope

Божидар Данев беше избран за вицепрезидент на Конфедерацията на европейския бизнес (BusinessEurope). Номинацията му беше гласувана на годишна среща на съвета на президентите на конфедерацията в Талин, Естония, в края на миналата година. В създадената през 1958 г. европейска организация членуват 40 национални индустриални и работодателски асоциации от 34 държави. Целта на BusinessEurope е да представлява и защитава интересите на европейските предприятия пред европейските институции.

ЗА НЕГО

Коректен партньор
Г-н Данев е доказан експерт и коректен партньор, учен с репутация, обединител, реален и мотивиран защитник на интересите на бизнеса в България. Тази година г-н Данев ще има особено важна роля – ще председателства Асоциацията на организациите на българските работодатели в годината на българското председателство на Съвета на ЕС.
Васил Велев,
председател на АИКБ

Той е страстен колекционер
Вълнува се от изкуството и е страстен колекционер, който целенасочено събира произведения. Той е будител, който има мярка за нещата, не само за икономическите, но и за духовните. И е от хората, които знаят, че изкуството не може да се притежава.
Светлин Русев, художник

Полезен е за България
Божидар Данев е полезен за България, особено с участието си в съвета за Тристранно сътрудничество. Този съвет е изключително важен за икономическото развитие на страната.
Христо Друмев,
бивш директор на НДК

Вижда сигналите преди другите
Специалното при него е умението да види зад ъгъла едно или друго управленско решение или сигнал от световния бизнес преди другите да са разбрали какво идва. Да бъдеш толкова години начело на работодателска организация и да останеш на това място, показва умението да слушаш и чуеш гледната точка на другия и да постигнеш компромис.
Иван Нейков,
бивш социален министър

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Как да разбираме: че той, недай си боже, може да последва Христов от В.Търново? Затова ли Вал..Златев се стиска и неговото кредо е „дай“, а не „вземи“? Както и това на герберите на почти всички постове…

  2. Не прочетох за неговите политически ориентации преди 1989. Нищо и за неговата ангажираност по партийна линия. Да ме убеждава някой, че преди 10.11. някой можеше да просперинчра без членство в трибуквена надстройка на обществото, е пълна глупост. Лошото е, че и умни и кадърни хора, с потенциал бяха заразени от бацила на комунизма, а той е генетично деформираща субстанция, която прави от хората неспособни да посрещнат предизвикателствата на пазарната икономика. Не може специалист по политикономия, защитавал дисертации по времето, когато единствения правилен икономист беше Ленин, да ме учи днес на икономика. Такива хора, с 30 години и повече опит от самата пазарна икономика в страна с пазарна икономика, с доказани качества и непрекъснато развиващ се бизнес, независимост от кризи и сътресения, никой не ги пита. Истината е,че навсякъде пробиват политическите подлоги и тях ги считат за гуру, а реалната икономика не се движи от писали по компютри и блогове, а от 24/7 труд и непрекъснато психическо и физическо присъствие там където се кове принадената стойност. И спрете да публикувате педераски изказвания колко прекрасен човек е тоя или ония. И на него му меришат краката фор шур.

  3. Селски тарикат…………….Един от стотиците доказани агенти на Държавна сигурност………………………..

  4. Този от държавна сигурност да не се меси как да се определя минималната работна заплата.

  5. Ликвидаторът на единствената голяма корабостроителница! Страхотен пич!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.