В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Божидар Димитров: Борисов има вина за избора в ООН, колкото за войната в Сирия или за облак скакалци от Африка

Нито правителството като цяло, нито Бойко Борисов носят някаква вина за това, което се случи, а определянето на Кристалина Георгиева като втори човек, втора българка беше отчаян опит.

Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по повод резултатите от последното гласуване за генерален секретар на ООН. „Може би са били подведени от някои уверения на видни западни държавници, но не координирани с други управляващи държавите си държавници”, посочи той. „Отчаян опит да поправим очевидната грешка с Ирина Бокова, която беше на 6-то място при последното гласуване”, коментира професорът и допълни, че изкачването и в класирането според последните резултати е малко утешение, защото се признава само първото място. „Случаят още веднъж потвърждава мнението още на антични автори, че политиката е мръсна работа”, обясни той.

„Бойко Борисов има вина, както и цялото правителство, за неизбирането на една от двете ни кандидатки, толкова колкото и за войната в Сирия или за облак от скакалци, който идва от Африка”, посочи Божидар Димитров. „Всички, които се занимават с история на политиката и текуща политика знаят прекрасно,че на такива високи позиции в международни организации шефът се избира след договорки, дълги и продължителни разговори и дискусии насаме, по линията на така наречената тиха дипломация от самите велики сили”, уточни той. „Последното нещо, за което ще гласуват държави като САЩ и Великобритания, и ние го видяхме, е за човек от Източна Европа. Това дали да бъде жена или не, както разбрахме вече е една измислица”, обясни проф. Димитров.

Според него те нямат доверие на хора от Източна Европа, които са били комунистически в течение на 45 години, и на хората, които предлагаме са обикновени запъртъци на видни комунистически семейства, какъвто е случаят с Бокова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. TAKA E ………….„Бойко Борисов има вина, както и цялото правителство, за неизбирането на една от двете ни кандидатки, толкова колкото и за войната в Сирия или за облак от скакалци, който идва от Африка”, посочи Божидар Димитров.

  2. Бокова имаше шансове да оглави ООН и бе най-добрата жена-кандидатка. България допусна огромна грешка. Да се хвърли Кристалина Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше политическа катастрофа. Това казва пред Дойче веле политоложката Йохана Даймел.
    На въпроса „нямаше ли да е по-добре за България да издигне само един кандидат“ Даймел отговоря: Просто ми взимате от устата един от аргументите, които исках да изтъкна. Мисля, че това, което се случи, е политическа катастрофа. Във външнополитическо отношение беше нанесена голяма вреда – както за самата България, така и за ЕС и за еврокомисарката Кристалина Георгиева. А единствената, която може да се радва – независимо, че в крайна сметка отпадна, е г-жа Бокова, защото тя се представи най-добре от всички кандидатки.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.