Божидар Димитров: Македония трябва да се ребългаризира

По повод на мнението на американския конгресмен от Републиканската партия Дана Рорабейкър, изказано пред албанската телевизия „Визион плюс“, че Македония не трябва да съществува като отделна държава, а да се подели между България и Косово, директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров заявява, че това схващане, което проповядват и други американски политици (като Ричард Холбрук например) вероятно се основава на факта, че македонизмът (т.е. разбирането, че Македония и „македонците” нямат нищо общо с България и българите) е стопроцентова историческа лъжа. А една нация и държава не се градят на стопроцентова фалшива основа. Това съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей (НИМ).

"В един момент лъжата става ясна на всички и сградата на македонската държава и нация рухва. Освен това някои политици в САЩ, по-добре образовани от другите, сигурно си дават ясна сметка, че макар и сръбска политическа идея, македонизмът бе утвърден не в Кралска Югославия, а от Балканския лендерсиндикат на Коминтерна. Не прилича на най-демократичната държава в света (САЩ) да поддържа тази измислица на комунизма", подчертава проф. Божидар Димитров.

"Но защо да я делим тази пуста Македония? Не е ли по-добре просто официално Скопие да се върне към историческата истина за своя исторически фундамент", допълва той.

"И тогава Македония да си остане цяла с ребългаризирано национално съзнание на славянското й население. Иначе казано, цяла целеничка и без сериозните международни усложнения при един раздел да продължи съществуването си като втора държава на българската нация. И да побързат скопияните, че и други страни искат да са част от българските държави. Хърватска например или Татарстан", казва проф. Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България