Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Божидар Димитров: Националният исторически музей ще възстанови разрушената плоча на Каймак-Чалан

Националният исторически музей е взел решение на директорски съвет да възстанови български военен паметник на Каймак-Чалан, каза за „Фокус” директорът на НИМ професор Божидар Димитров.

„НИМ има голям опит във възстановяване на военни гробища и паметници в Македония, досега сме реставрирали над 10”, посочи той и уточни, че възстановените гробища и паметници са в Ново село, Струмишко, в Мало Чичево, Прилепско, в село Беранци, Битолско и в село Дреново, Гевгелийско.

Проф. Димитров допълни, че ще бъде възстановено и военното гробище на 8-ми Приморски полк в село Хума, което е вандализирано, но е почти цяло.

„Там също с чук са строшени имената на загиналите български войници, а пирамидите са останали”, обясни той. Проф. Димитров допълни, че освен военният паметник на Каймак-Чалан и военното гробище в село Хума, НИМ е взел решение и за възстановяване на паметника на полковник Каварналиев край Дойран.

„Особено интересна е съдбата на паметника на полковника. НИМ го беше възстановил и две години стоя в двора на музея, тъй като македонското правителство не позволи поставянето му под предлог, че полковника Каварналиев не бил войник, а висш офицер. Не позволи да го поставим там, защото висшите офицери определяли завоевателната политика на България”, посочи той.

„Поверих го на община Шумен и в момента е монтиран на един площад до Томбул джамия”, обясни Божидар Димитров.

„Сега ще го възстановим отново. Надявам се, че македонското правителство след случая с разбиването на плочата ще бъде по-благосклонно този път към идеята да се възстанови паметника на полковник Каварналиев край Дойран”, коментира той и поясни, че средствата ще бъдат събрани от дарения.

„Там всяка година стават големи тържества на местни българи и български делегации, дошли от България, но те полагат венци пред останките от разрушения паметник-гроб на полковника”, обясни проф. Димитров.

„НИМ досега, освен десетте военни гробища и паметника, които е възстановил в Македония, е възстановил два паметника и в Сърбия, а също така и над 15 паметника на територията на България, между които паметниците на загиналите в Одринската епопея в Свиленград, паметник с над 800 имена на загинали етнически българи и етнически турци от Омуртагска околия в град Омуртаг”, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Да им подарим още няколко танка та дано да мирясат.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.