Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Божидар Лукарски: 2015 г. беше добра за българската икономика

Лидерът на СДС Божидар Лукарски/ Снимка: Архив

2015 г. беше добра за цялата българска икономика и разбира се за машиностроителния сектор. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на бизнес дискусията „Новата BG икономика“.

Развитието на машиностроителния сектор е от голяма важност за всяка една икономика“ каза той. „България е страна с традиции в машиностроителното производство. През 2015 г. в сектора се произведе 5% от обема на индустриалното производство в страната и се създаде около 7.6% от добавената стойност в индустрията. Индексът на промишленото производство и този на оборота в бранша през 2015 г. се повиши съответно с 0.8% и с 4%. Производствената продукция от предприятията в машиностроителния сектор е на обща стойност 2.47 млрд. лв.“, каза министър Лукарски и обясни, че през 2015 г. оборотът на външните пазари на производството на машини възлиза на 1.73 млрд. лв. и постига увеличение от 3%.

„На вътрешния пазар секторът е реализирал продукция за 841 млн. лв, като увеличението е 4%. За последните 7 години машиностроенето отбелязва и значително увеличаване на експорта“, посочи Лукарски и допълни, че за периода 2008 – 2015 г. износът на машини от България е нараснал с 64%. „Само за 2015 г. износът на продукцията за сектора е нараснал с 4.1 % и заема 7% от общия експорт на страната“, уточни министърът на икономиката.

По думите му съживяването на производството в сектора се е отразило върху динамиката на вноса, който през 2015 г. е нараснал с 6%. „Всички тези числа идват да докажат постигането на резултатите, за което разбира се, бих искал да благодаря и на всички, които присъстват тук“, посочи Лукарски и заяви, че секторът може да разчита на подкрепа от страна на Министерството на икономиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.