Боил Банов: Джамиите са световни паметници на културата, както желязната църква в Истанбул

„Джамиите са световни паметници на културата, както желязната църква в Истанбул”, категоричен е министърът на културата Боил Банов.

Миналата неделя с тържествена церемония в Истанбул беше открита реставрираната желязна църква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири, предаде БТВ.

По време на откриването турският президент Реджеп Ердоган заяви, че у нас „се намират също и много джамии, бани и мостове от османския период”, които се нуждаят от реставрация.

По думите на министъра на културата към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”.

„Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието отколкото България – нито това е така, нито бива така да се възприема”, категоричен е Банов.

Културните проекти за европредседателството

Много проекти от културната програма за българското европредседателство бяха отказани. По думите на Боил Банов проектите, които ще бъдат показани на европейските гости са подбрани изключително внимателно и при абсолютна прозрачност.

„С шест месеца ни се съкрати времето, в което поехме председателството. Тези шест месеца, които имахме – те се изпариха”, категоричен е Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България