Боил Банов: Държавата стои зад всички храмове и граждани

Снимка: Министерство на културата

Министърът на културата откри началото на реставрационните дейности на джамията „Ибрахим Паша“ в Разград и изказа специални благодарности към областния управител Гюнай Хюсмен и премиера Бойко Борисов за грижата към културното наследство

„Най-важното е храмът да се възстанови и бъдещото поколение да знае, че държавата е застанала и зад православната църква, и зад джамиите, застанала е зад своята история и граждани, застанала е зад духа на нацията“. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на церемонията, с която се постави началото на дейностите по консервацията, реставрацията и адаптацията на джамията „Ибрахим Паша” в Разград. Министърът бе официален гост на събитието, станало възможно с подкрепата на правителството, което осигури над 2,3 милиона лева за реализацията на проекта. Сред официалните гости днес в Разград бяха още главният мюфтия Мустафа Хаджи, първият секретар в посолството на Турция в София г-жа Есин Топчу, вицеконсулът в генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам, народният представител Десислава Атанасова, съобщават от Министерството на културата.

„Това е уникална джамия с уникална красота! Кощунствено е, че досега сме я оставили да се разгради. Слава Богу, че се намери един мъж с много голямо сърце, който, освен да възстановява джамии, строи и църкви; гори за Разград и милее за областта. Знам го лично, знам как сърцето му трепти за всяко нещо, свързано с този град. Благодаря ти, Гюнай, от името и на правителството, ако не беше ти, това нямаше да се случи“, обърна се министър Боил Банов към областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който е основен инициатор за старта на реставрационните дейности.

„Има още един човек, който също гради храмове и е отговорен за това, което ще се случи с тази джамия и с нейното възстановяване. Той се нарича Бойко Борисов“, допълни министър Банов. Той препоръча на строителя да завърши проекта качествено, защото жителите на града го заслужават.

От своя страна областният управител на Разград Гюнай Хюсмен изтъкна, че в последните 30 г. не е направено почти нищо за спасяване на джамията от разруха. По думите му обновеният храм ще увеличи сериозно притока на туристи в региона и ще спомогне за увеличаването на приходите в бюджета за подобряване благосъстоянието на региона и хората. „Тук е мястото да благодаря от все сърце на премиера Бойко Борисов, за последователната политика на правителството за съхраняване на културното наследство, за развитие на туристическия потенциал за регионите на България, както и за поддържане на успешния модел на толерантност и разбирателство между етносите в страната ни”, каза още областният управител на Разград. Той благодари и на министър Банов за кратките срокове, в които Министерството на културата е извършило всички съгласувателни дейности по проекта.

След официалната церемония, с която се постави началото на реставрацията на джамията „Ибрахим Паша“, министър Боил Банов и официалните гости посетиха и новата църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител”, градежът на която вече е значително напреднал. Този проект отново е плод на добрите отношения между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които са помогнали за съдействие и финансиране на проекта от Турската агенция за координация и сътрудничество. Плановете са новата църква да бъде открита през следващата година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура