Боил Банов: Откупихме портрета на княз Александър I Батенберг за 18 хил. евро, а трите подноса - за 5 хил. евро всеки

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Откупихме портрета на княз Александър I Батенберг за 18 хил. евро, а трите подноса - за 5 хил. евро всеки. Това каза пред "Нова телевизия" министърът на културата Боил Банов във връзка с откупуването от страна на българската държава на портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща във Виена.

„Лично участвах. Изключителни неща придобихме. Всичко трябваше да бъде пазено в тайна, защото можеше да се окаже, че ако бяхме обявили, че държавата участва, цената да бъде двойна или тройна. Много голяма благодарност към премиера и министър Горанов за цялата акция. Стана нещо, което е много добро за поколение напред и е свързано в крайна сметка с чувството ни за духовност и сила“, обясни министър Банов.

Попитан до къде е бил готов да стигне в наддаването, за да откупи скъпоценностите, той отговори: „Няма да кажа докъде бях готов, защото предполагам, че хипотетично е възможно да започнат да излизат и други неща с българската държава. Така, че ще запазя това в тайна, за да може и друг път като се явяваме да работим в рамките на нормални цени“, подчерта той.

„Всичко е на реална цена. Изработените за посрещането на княз Александър I Батенберг три подноса от Берковица, Ловеч и Русе, от признателни български граждани и българската общност излязоха около 5 хил. евро всеки“, обясни министър Банов.

„Картината, която е един огромен знак на държавността, мисля, че ще бъде гордост за всеки да я види и да знае, че България си я притежава, е 18 хил. евро“ уточни той.

„Това не са малко пари, но те са абсолютно нормални за това, което се предлага. Не може да бъде оценявано с оглед на нашето минало, настояще и бъдеще. Цените можеха да бъдат тройни и четворни на тези, ако бяхме афиширали предварително, че държавата ще участва, защото държавата не може да си позволи да дойде и да загуби на търг такива ценности“, изтъкна министърът на културата.

Банов изтъкна, че ценностите ще бъдат транспортирани в страната ни при специален режим. „Надявам се до петък да могат да влязат в България. Веднага ще помислим, как ще бъдат изложени първоначално. Експертите ще кажат, къде е най-добре“, обясни той.

Попитан дали все пак организаторите на търга са разбрали, че българската държава в лицето на министъра на културата участват, той коментира: „Беше ясно, че участваме, но ние първо пуснахме информация, че ще участваме с пари, които са почти символични. Пуснахме я в последния момент, така че независимо, че сме били там да се знае, че сме с ограничени финанси. Стратегически с премиера и министър Горанов разработихме план, който проработи много сериозно. В тези търгове има елемент на надиграване“, допълни Банов.

 

Коментари

Задължително поле