Боил Банов: Хората в държавните културни институти ще получат заплатите си

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Хората в държавните културни институти ще получат своите заплати от бюджета на Министерството на културата. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Много работа се опитваме да вършим. Със сигурност всички културни дейци, работещи в сферата на държавните културни институти, могат да бъдат напълно спокойни по отношение на техните трудови възнаграждения. Утре в Министерски съвет, което съм сигурен, че всички колеги ще подкрепят, ще гласуваме за извънредното положение и за месеци след това, според ситуацията всеки от хората в държавните културни институти да може да получи своята заплата безотказно. Това ще стане независимо от това каква дейност към момента върши културният институт, колко може да се възстанови и колко зрители има“, посочи министърът.

„Това е много силен ход на държавата. Благодаря на премиера и на целия кабинет, че прояви такова разбиране, защото огромната част артистите са заети именно в тези държавни институти. Отпуските им свършват и възстановяването няма да бъде лесно. Нарушена е изцяло дейността на културните институти. Творците няма да бъдат в неплатен отпуск. Заплащането им е осигурено от бюджета на Министерството на културата. Секторът струва около 5.5 млн. лв. на месец за заплатите на хората от сферата на сценичните изкуства“, добави той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България