Боил Банов: Хората в държавните културни институти ще получат заплатите си

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Хората в държавните културни институти ще получат своите заплати от бюджета на Министерството на културата. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Много работа се опитваме да вършим. Със сигурност всички културни дейци, работещи в сферата на държавните културни институти, могат да бъдат напълно спокойни по отношение на техните трудови възнаграждения. Утре в Министерски съвет, което съм сигурен, че всички колеги ще подкрепят, ще гласуваме за извънредното положение и за месеци след това, според ситуацията всеки от хората в държавните културни институти да може да получи своята заплата безотказно. Това ще стане независимо от това каква дейност към момента върши културният институт, колко може да се възстанови и колко зрители има“, посочи министърът.

„Това е много силен ход на държавата. Благодаря на премиера и на целия кабинет, че прояви такова разбиране, защото огромната част артистите са заети именно в тези държавни институти. Отпуските им свършват и възстановяването няма да бъде лесно. Нарушена е изцяло дейността на културните институти. Творците няма да бъдат в неплатен отпуск. Заплащането им е осигурено от бюджета на Министерството на културата. Секторът струва около 5.5 млн. лв. на месец за заплатите на хората от сферата на сценичните изкуства“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България