Бойкот в спорта в САЩ заради прострелян

Бойкот на американски състезатели в различни спортове на практика „замрази“ първенствата в няколко професионални лиги зад Океана. Поводът бе инцидентът в щата Уисконсин, при който афроамериканец бе прострелян от полицай.

Първи реагираха баскетболистите на „Милуоки Бъкс“, които отказаха да излязат в вача от плейофите на НБА срещу „Орландо Меджик“.

Фокусът днес не може да е върху баскетбола при продължаващата расова несправедливост спрямо афроамериканската общност“, гласеше изявление на играчите, които останаха в събблекалнята вместо да излязат на игрището.

Впоследствие от лигата обявиха, че и трите мача за деня са отложени. Примера й последваха бейзболната лига, която отложи трите си мача, както и Мейджър Лийг Сокър, където имаше предвидени пет футболни срещи. Единствено НХЛ проведе двата сблъсъка по програма, което доведе до сериозни критики.

Липсата на внимание и реакция към този въпрос е обидно за мен като черен хокеист“, обяви нападателят на „Сан Хосе Шаркс“ Ивендър Кейн.

Случаят продължи със съвещание между клубовете от НБА дали да не бъде бойкотиран целият сезон. Според изтекла вътрешна информация само двата отбора от Лос Анджелис са били за подобна развръзка, докато останалите са предпочети да завършат шампионата. Звездата на „Езерняците“ Леброн Джеймс, който е сред най-гласовитите поддръжници на кампанията „Черните животи имат значение“, напуснал ядосан сбирката преди края й.

 

ММА звезда: Леброн да стане полицай

 

Звездата от UFC Колби Ковингтън разкритикува решението на играчите от НБА да бойкотират мачовете в знак на протест срещу полицейското насилие.

Ако искате наистина да направите нещо по въпроса, прекратете мултимилионните си договори, напуснете защитените предградия и спрете да играете тази детска игра – обяви боецът в средна категория. - Постъпете на работа в полицията, за да видите, че това е най-трудната професия в Америка.“

Ковингтън адресира публикацията си специално към суперзвездата на „ЛА Лейкърс“ Леброн Джеймс, който е сред най-големите активисти за права в спорта.

 

Спряха и тенис турнира в Ню Йорк след отказ на Осака

 

Тенис турнирът в Ню Йорк, който при мъжете е от категорията „Мастърс“, също бе прекъснат за ден заради поредния криминален инцидент в САЩ. До тази развръзка се стигна, след като Наоми Осака последва примера на играчите от НБА и отказа да излезе на корта за полуфиналната си среща.

Знам, че с един жест няма да променя нищо, но поне мога да привлека внимание върху темата“, обясни японката.

Организаторите решиха да не й налагат служебна загуба, а да отменят всички мачове за деня. Преди това обаче Новак Джокович успя да се класира за мъжките полуфинали след победа с 6:3, 6:1 над германеца Ян-Ленард Щруф.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт