Бойко Борисов: Ако дойде време да мога да говоря от името на г-н Шойбле, ще бъде едно добро време за България (обзор)

Премиерът се срещна в Берлин с представители на немския частен бизнес

“Ако дойде време да мога да говоря от името на г-н Шойбле, ще бъде едно добро време за България.” Така премиерът Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали по време на днешния му разговор в Берлин с финансовия министър Волфганг Шойбле домакинът е поел ангажимент за влизане на България в чакалнята на еврозоната.

unnamed-2Същевременно Борисов посочи: “Да уточним, че влизането в чакалнята на еврозоната е приоритет на ЕЦП. И с президента Макрон,  и с канцлерката Ангела Меркел преди две седмици, а днес и с нейния финансов министър ние поставяме нашите финансови параметри, не че не ги знаят. Ние сме длъжни да се срещаме с всички и да обясним, да заявим и да се надяваме на подобно решение. В този вид преговори колкото по-малко се говори, по-малко се коментира, толкова е по-добре и резултатите биха били по-добри. Факт е, че ни беше отделено специално внимание, а и всичко, което исках да кажа на г-н Шойбле, той го знаеше. Това беше една действително сърдечна среща.”

По-късно премиерът Борисов се срещна със собственици на едни от най-влиятелните семейни фирми в Германия. Те са гръбнакът на германската икономика. От 3 милиона предприятия във ФРГ техният дял е 91 на сто. Много от тях вече са стъпили у нас. Целта на премиера Борисов беше да привлече още повече немски фирми, които да инвестират у нас.

В срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и експрезидентът Росен Плевнелиев.

“Идвам от Европейския съвет и съм оптимист – ЕС възвръща своята форма отпреди кризата. Изборите в Холандия, Франция и България дадоха проевропейски вид на политиката. Според ЕЦБ никога не е имало толкова много работни места в Европа, както сега. В същото време съм притеснен, защото считам, че процесите, които съпътстват Brexit-a, ще бъдат много тежки. Според мен разводът ни с Великобритания никак няма да мине нито леко, нито безметежно, както оптимистично всички се надявахме. Преди срещата с вас имахме разговор с финансовия министър г-н Волфганг Шойбле и се оказа, че той е много добре запознат с всички параметри, в които се движи нашият бюджет във финансовата му рамка. Това е така, защото винаги сме се старали да бъдем прогнозируеми, дисциплинирани, стриктно да спазваме критериите от Маастрихт. Нашият бюджет в момента е в излишък, нямаме дефицит, имаме един от най-ниските външни дългове в Европа – 27%. при 13 милиарда фискален резерв. Тъй како сме във валутен борд, това гарантира и вашия бизнес. Това е така от 20 години и то означава стабилност."

Борисов припомни, че преди две седмици се срещна в Берлин с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлерката Ангела Меркел. Той е останал с впечатление, че България е оценена като прогнозируем партньор и като фактор на стабилност на Балканите. По време на разговора си с Борисов Меркел не е поставила нито един проблем, свързан с германския бизнес у нас.

"Тогава и президентът Щайнмайер, и канцлерката публично казаха, че ще призоват немските концерни и семейните фирми да отправят взор към България и да инвестират. Ние предлагаме най-атрактивните данъци, стабилна банкова система, преминала успешно през стрес тестове. Германия има възможност да инвестира у нас", заяви Борисов.

“Заедно искаме да обсъдим как можем взаимно да се подкрепяме, както и как наши предприятия биха могли да стъпят във вашата страна и каква подкрепа бихте могли да им окажете”, заяви порф. Брун-Хаген Хенеркес, председател на Управителния съвет на фондация “Семейни предприятия” с централа в Щутгарт.

При 3,2 милиона предприятия в Германия 2, 9 милиона са семейни.

unnamedПремиерът Борисов обеща пълна подкрепа от държавните ни институции за всяка немска фирма, която желае да развива бизнес у нас. Той допълни, че много германски фирми вече са стъпили в България и разширяват своята дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България