Бойко Борисов: България е като оазисче и ако разхлабим много мерките, може да се увеличат случаите заради новия щам на коронавируса (ВИДЕО)

Новият щам се разви със страшна сила в Европа. Виждате числата, минаха 30, 40, 50 хил. въпреки пълния локдаун. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се включи в брифинга на Националния оперативен щаб за коронавируса.

"Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат присъствено обучение. Това го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище", каза Борисов.

"Рискът при новия щам е огромен. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията и дали с пускането на учениците и фитнес залите ще се появи леко повишаване", каза още той. 

"Ние засега сме като оазисче и има риск, ако разхлабим сериозно мерките, може да се увеличат случаите с новия щам", добави Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2994915614069822

"Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри, преболедуваха и имат антитела. Обсъдихме плащането от държавата по 10 лв. на екип на поставяне на ваксина, за да може да се включат личните лекари. Колкото повече ваксини идват, да могат по най-бързия начин да бъдат поставяни", каза още премиерът.

"Рискът от този щам е много сериозен. За радост Коледните и Новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. Божа работа, дай Боже така да бъде и с учениците. Учениците са нещо, които настоявам пред щаба да направим необходимото за тях", допълни Борисов.

"Довечера ще говорим на европейския съвет по темите, ще видим какво ще направим. Напрежението расте, хората от доста време са затворени по домовете. Представете си, че днес обявим това, което е в Гърция, Испания, Белгия, Холандия, Франция. Ние сега сме като оазис с мерките. Рискът да отпуснем много мерките може да доведе до това да не можем да контролираме разпространението и броя на починалите. Вчера са 1520 починали във Великобритания. Много по-дисциплинирани държави виждате какъв огромен ръст имат на заболеваемост и претовареност на лечебните заведения", продължи Борисов.

"Спорът е голям. Близо 100 млн. означава неработещ бизнес. Да, спасяваме работни места и семейства, но като държава нямаме повишение на БВП. Заводите и предприятията работят и това е голямо предимство на България и затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа и да сме с най-ниския външен дълг", завърши министър-председателят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България