Бойко Борисов връчи наградата "Паисий Хилендарски" на Владимир Зарев (СНИМКИ)

Българският писател и редактор Владимир Зарев получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. Тя му бе връчена от премиера Бойко Борисов на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет от 9.45 часа.

Зарев беше удостоен с наградата за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с ПМС №149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Тазгодишният й носител е определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев – ректор на НХА, доц. Красимира Александрова – директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков – ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.

Владимир Зарев е син на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев и брат на режисьорката Весела Зарева. Завършва българска филология в Софийския държавен университет. От 1973 е редактор в белетристичния отдел на сп. „Съвременник“. Член е на Съюза на българските писатели (СБП). Първия си разказ печата в сп. „Пламък“.

Романите му се превеждат на много европейски езици, а „Разруха“ става бестселър в Германия и САЩ.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България